måndag 10 oktober 2016

Tematrio - Alternativa Nobelpris

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om alternativa nobelpris. Så här skriver Lyran: På torsdag får vi veta vem som tilldelas Nobelpriset 2016. Men vi kan väl passa på att dela ut lite egna priser, eller hur? Vilken levande barnboksförfattare vill ni ge ett "Nobelpris"? Vilken svensk levande författare vill ni ge ett "Nobelpris"? Och vilken levande nordisk författare vill ni ge ett "Nobelpris"?


Om barnboksförfattare även får inkludera dem som skriver ungdomsböcker, så tilldelar jag nobelpriset i kategorin barnboksförfattare till J.K.Rowling "för att hon i sina böcker förenar det djupt mänskliga med det förtrollande fantasifulla."


Nobelpriset i kategorin svensk levande författare tilldelas Torgny Lindgren "för att han med stor kunskap och med stor litterär bredd förmått levandegöra såväl bibliska motiv som händelser hämtade från hans hembygd."

Tyvärr får jag passa på den tredje frågan, för jag kan inte komma på någon nu levande nordisk (icke-svensk antar jag) som jag har läst. Utom Mark Levengood, men hans "Gamla tanter lägger inte ägg" räcker kanske inte riktigt till ett "nobelpris".

18 kommentarer:

 1. Rowling hade jag också i min trio.

  SvaraRadera
 2. Torgny Lindgren är helt suverän!

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Jag svarade ju egentligen bara på två frågor. Fast du kanske var snäll och räknade med Mark Levengood.

   Radera
 4. Torgny Lindgren, ja. Där har vi en man som absolut förtjänar sitt pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mycket annorlunda författare på ett bra sätt.

   Radera
 5. Torgny Lindgren är ett bra val! Jag läste nyligen Klingsor och blev alldeles tagen av språket. Tänk om en kunde skriva så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst Klingsor, men många av hans andra böcker. Visst vore det en nåd att stilla bedja om att kunna skriva som han.

   Radera
 6. Lite elakt mot svenska folkets favvis-finne! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar Mark Levengood och hans böcker, men det är väl ändå att gå lite väl långt att utnämna honom till den främste nu levande nordiske författaren ;)

   Radera
 7. Rowling slog mig inte alls när jag gjorde trion men det har du rätt i

  SvaraRadera
 8. Blir alltmer nyfiken på Torgny Lindgrens böcker. Nu pristagare på det här sättet oxå, till råga på allt. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag rekommenderar honom varmt!

   Radera
 9. Men herregud! Vad arg jag blir på mig själv, J.K. Rowling! Självklart! Blandade ihop kategorierna och fick för mig att det skulle vara en svensk barnboksförfattare, men det stod ju ingenstans...

  SvaraRadera