torsdag 6 oktober 2016

Veckans ord på O

Linda med bloggen enligt O har en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är O. Jag tycker att orden känns svårare den här gången än tidigare veckor.

observera
I Per Lagerkvists märkliga roman Dvärgen är det just den ondskefulle dvärgen som observerar allt som händer på hovet och han är beredd att döda för sin herre, furstens, skull.
Det är en märklig, men mycket fascinerande, bok. Dvärgen är en ondskefull person vid Furstens hov, som hatar kärleken och älskar kriget. Det är väl tveksamt om dvärgen är en riktig människa. Istället ska han väl snarast symbolisera det onda i fursten. Alla har vi kanske en dvärg inom oss, om än förhoppningsvis inte lika framträdande som den som Lagerkvist målar upp.

originell
Boktjuven av Markus Zusak tycker jag är en originell bok på grund av perspektivet. Bokens berättare är inte någon av personerna i boken. Inte heller är det en anonym berättare. Istället är det Döden som berättar hela historien.
Nioåriga Liesel Meminger bor hos en fosterfamilj. Hennes föräldrar har tagits till ett koncentrationsläger och hennes lillebror är död. Liesel är en boktjuv - hon stjäl från nazisternas bokbål, från borgmästarens bibliotek, varhelst böcker finns att hitta. Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen och med den judiske man som gömmer sig i hennes källare.
Vad jag inte förstod innan jag började läsa boken var att den innehöll så mycket mörker. Det är definitivt ingen feel good-roman. I början hade jag svårt att förstå den, men snart trollbands jag av berättelsen. Det finns strimmor av ljus även i en värld fylld av mörker. För det är en mörk värld vi får möta, i en liten by i Tyskland under åren 1939-43. Döden har mycket att göra. Det är så många själar som han ska hämta.
När jag kom till slutet av boken hade jag tårar i ögonen. Kunde inte Liesel ha fått slippa en del av all den omänskliga sorg hon drabbades av? Men det här var Nazityskland under brinnande krig. Det var ingen lycklig tid.

otur
En som väl verkligen har otur är Mark Watney i Andy Weirs bok Ensam på Mars. 
Efter en misslyckad rymdexpedition lämnas astronauten Mark Watney ensam kvar på Mars. Den övriga besättningen är övertygad om att han är död. Men Mark lever, strandsatt på en ogästvänlig planet.

oumbärlig
John Grishams bok Julfritt handlar om ett amerikanskt par som bestämmer sig för att inte fira jul. Det får mig att tänka på julen, då man kommer att äta alldeles för mycket.
På matbordet på julafton hemma hos mig är skinkan, grisfötterna och Janssons frestelsen oumbärliga :)

oväntad
Agatha Christie har skrivit många minnesvärda pusseldeckare. En av de bästa är Tio små negerpojkar, som har en mycket oväntad upplösning. Vad det är som gör den oväntad tänker jag dock inte avslöja, då jag inte vill förstöra läsupplevelsen för dem som ännu inte har läst den.

12 kommentarer:

 1. jag gillade inte Boktjuven. Mark Watney hade ju en himla tur som alltid hittade de saker han behövde trots att han befann sig ensam på Mars. Och vilken himla tur för honom att han blev räddad. grisfötter kan jag vara utan, och kanske Jansson men också om det kniper men aldrig på tiden skinkan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är sant att marsianen hade tur på så vis, men det är ändå en himla otur att bli kvarlämnad.

   Radera
 2. Julfritt är en otroligt originell bok också kan jag tycka. Det är kanske en av de böcker som blivit bäst filmatiserade av Grishams böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den filmen har jag tyvärr inte sett. Den kan säkert vara rolig.

   Radera
 3. Dvärgen har jag i min bokhylla, en fin illustrerad volym. Dags för omläsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då avundas jag dig lite. Jag lånade boken från biblioteket, men skulle gärna äga ett ex.

   Radera
 4. Jag måste verkligen läsa mer av Lagerkvist. Älskade Gäst hos verkligheten och hans dikter är så fina. Däremot har jag inte läst Dvärgen och Barabbas hade jag svårt att komma igenom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte verkligen om Barabbas. Ahasverus död är inte heller dum.

   Radera
 5. Julfritt låter lite lockande tycker jag och Boktjuven är en fantastiskt bra (och otäck och fruktansvärt sorglig) bok.

  SvaraRadera