torsdag 27 oktober 2016

Veckans ord på R

Linda med bloggen enligt O har en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är R.

rak
I alla tider har det nog funnit människor som inte känt sig tillfreds med tillvaron, och därför har sökt sig till en miljö där det ges enkla och raka svar på vad som är livets mening. I moderna tider kan det handla om att rösta på Donald Trump eller ge sig ut på jihad och kämpa mot de otrogna. Det var kanske inte annorlunda för tusen år sedan.
Gerpla - en kämpasaga är en bok av den isländske nobelpristagaren Halldór Kiljan Laxness. Den är på många sätt annorlunda än böcker jag är van vid. Den handlar om några islänningars liv och strävan efter ära vid tiden för kristendomens spridning i norra Europa.
Det är lite svårt att hålla reda på vilka de olika personerna är, för nästan alla har namn som börjar på Thor...
Mitt intryck är att Laxness ofta är satirisk i boken. Åtminstone hoppas jag att han är det. Människorna är grymma och ofta tämligen enfaldiga. Hans beskrivning av påvedömet och dess präster handlar mest om hur de försöker få in rikedomar till kyrkan. De isländska kämparna söker förtvivlat efter en konung som de kan tjäna. De vill inte leva tillsammans med fru och barn, utan vill hellre mista livet på slagfältet, utan att egentligen ha en aning om vad kriget handlar om.


regna
I Första Moseboken blir Noa tillsagd av Gud att bygga en ark åt sig och sin familj och dessutom en hane och en hona (i vissa fall fler) av alla djurarter.
Och det var väl tur, för sedan börjar det regna. Regnet håller i sig i fyrtio dagar och fyrtio nätter. Hela jorden står under vatten och alla människor och landdjur som inte är med i arken dränks.

rolig
Det finns en hel del utmaningar som jag deltar i och jag märker att jag återanvänder en del svar, men det kan inte hjälpas. Här nämner jag ånyo Blå tummen av Herman Lindqvist.
Det är en samling kåserier, och den är hur rolig som helst. Tycker jag i alla fall. Han har en sådan härlig, torr humor och det gillar jag.
I boken finns bland annat en liten guide om hur svenskar beter sig. Han har tagit den från en lista som engelsmän och amerikanare som bott i Sverige några år har totat ihop. Här är ett axplock.

Du förstår att du bott i Sverige länge då:

  • Du omedelbart associerar torsdag med ärtor och pannkaka.
  • Fredag eftermiddag genast för tankarna till Systembolaget.
  • Du accepterar att du måste köa för att få ett könummer.
  • Du förstår att uttrycket "Jag har inget hemma" betyder att han som talar inte har någon sprit hemma.
  • Din tambur liknar alltmer en skoaffär.
  • Du har varit förlovad i fyra år men har inte en tanke på bröllop.
  • Du möter bekanta på stan som också bär på en mugg innehållande välling med svag kaffedoft, så kallad caffe latte.
  • Alla dina vänner har samma åsikter som du.
  • Det är skönt att vara ifred. Paradiset är att slippa se en enda människa på semestern.
  • Den enda anledningen till att åka till Åland är den billiga maten och drycken ombord. Givetvis går du aldrig ens i land på Åland.
  • Du bryr dig verkligen om vem som vinner "Idol" och "Let's Dance" på TV.
  • Du mycket väl kan ha sandaler med sockor i.
  • Du äter sylt till kötträtter.
  • Du tycker det är helt normalt att cykla i snöväder.

rovdjur
Lejonet är ett rovdjur. Då kan det väl passa att välja Camilla Läckbergs Lejontämjaren, trots att jag inte var så förtjust i boken.
Upplägget är det samma som i hennes tidigare böcker. Tillbakablickar som ska leda fram till förklaringen till de mord som sker i Fjällbacka.
Den här gången listade jag ut en del av svaret tämligen tidigt. Man börjar kanske känna igen fru Läckberg. Men visst är hon bra på att bygga upp en spännande intrig.
Det jag dock tycker är motbjudande är hennes märkliga fascination av det allra vidrigaste våld. Det jag nu skriver är ingen spoiler, för det förekommer redan tidigt i boken. En flicka som varit försvunnen återfinns på ett märkligt vis. Det visar sig att hon blivit berövad sina ögon, sin tunga och sina trumhinnor.
Det är inte första gången Camilla Läckberg skriver om riktigt brutalt våld, men den här gången tycker jag att hon har satt ett personligt rekord, och det säger jag inte som något beröm.
Hon borde faktiskt kunna skriva sina böcker utan detta sinnessjuka våld. Tacka vet jag Agatha Christie...

röd
Det finns många böcker som passar, men det blir återanvändning igen. Jag väljer Viveca Lärns Vi ses vid Röda Sten. En rolig bok, som var den första boken av Viveca Lärn som jag läst. Hon skriver lättsamt och med en stor portion humor. Jag älskar till exempel det här lilla stycket, där huvudpersonen Judit funderar över det faktum att hon snart ska fylla fyrtio. Hon promenerar nerför Avenyn.
- Flytta på dig, kärring! ropade en kille som kom susande förbi Seven Eleven på gröna inlines.
Judit vände sig om men hon kunde inte se någon kärring över huvud taget. Det var egendomligt.
En annan som saknar självinsikt var gäller den egna åldern är Judits vän Dennis. Han bestämmer sig för att sluta supa, och tar på sig träningskläder och ger sig ut att jogga.
Hans kondition var anmärkningsvärt god. Han hade fått en stor fläck fram på tröjan och kände också svetten rinna mellan skulderbladen.
Tvu unga mammor som sköt var sin barnvagn framför sig stirrade på honom vid Mariaplan. Han gav dem en lång blick. Han kanske var rätt snygg ändå.
Bakom sig hörde han dem fnissa. De undrade nog om han var ledig.
Dennis kände sig i form.

6 kommentarer:

  1. Bra ord. Röda sten är här på andra sidan älven.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du läser/har läst boken, så är det lätt för dig att följa med i miljöbeskrivningarna :)

      Radera
  2. riktigt läskiga våldsamma böcker läser inte jag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det finns ju så många andra böcker att välja bland.

      Radera
  3. (svenskt: vi paddlade kajak i Mellerud, satte upp tält på en ö. Någon satte upp tält på en annan ö bredvid - och vi kände oss trångbodda!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det händer nog bara i Sverige och möjligen i Finland.

      Radera