söndag 7 maj 2017

En smakebit på söndag - I ditt kvarter

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser just nu heter I ditt kvarter och är skriven av Jenny Jacobsson.

Datumet i vigselringen var inget annat än ett bäst före-datum. Klyftan emellan dem växte sig allt större. De som en gång älskat så djupt, var gick det snett?
De hade lovat varandra att stanna i nöd och lust, men vem tänkte på nöd när kärleken och åtrån pulserade i kroppen?
Den nyckfulla vardagen gav ingen ro. Att ständigt tvingas tassa på tå för Melissas vrede urholkade Viggos inre. Det enda han med krampaktig tydlighet visste var att han inte längre stod ut med hennes dagliga misshandel. Det hade blivit allt svårare att dölja skadorna i hans arbete som nyhetsankare på TV4.

Smakbiten är hämtad från sidorna 28-29:
"Du tror att du är så jävla snygg, för att du jobbar på teve. Men det är du inte." Melissas saliv stänkte över hans ansikte. "Din patetiska nolla." Sparken träffade honom i mellangärdet och han kippade efter andan. Skakningarna i kroppen sköljde fram och tillbaka likt en våg. Trots att han försökte kontrollera dem gick det inte. Ilsket marscherade hon iväg och han kröp bort till badrummet. Han lade huvudet mot badrumsmattan och tungan sökte sig till den spruckna läppen. Smaken av järn spred sig i munnen.
Melissa dök upp i dörröppningen.
"Oj vad du ser ut gubben. Sätt dig på badkarskanten ska jag plåstra om dig." Han gjorde som hon sa, visste att det var lugnast så. Förutom fläskläppen var han svullen vid tinningen. Melissa hämtade is i köket, lade dem i en handduk och höll det mot hans huvud.
"Du vet att jag älskar dig", viskade hon nära hans tjutande öra och kysste honom på halsen. Ljudet av hennes röst fick honom att stänga av, han orkade inte lyssna på henne längre.
"Kom", hon tog hans hand, ledde honom till soffan och bäddade om honom och satte på teven. "Vill du ha kaffe?"

28 kommentarer:

 1. lite skakigt förhållande, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag hoppas att det slutar med skilsmässa och inte mord...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vem dödar i så fall vem...?

   Radera
 3. men han behövde väl inte få fläskläpp och tjutande öra för att hon sparkar honom i magen? jag föreställer mig att sparken i magen borde göra det svårt för honom att över huvud taget röra sig på en bra stund. annorlunda smakebit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i. Ja, den är annorlunda.

   Radera
 4. Misshandel åt det hållet är nog vanligare än man tror, men jag gissar att det inte är något som män vill prata om. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, män förväntas ju vara det starkare könet.

   Radera
 5. Tack för smakebiten den var ruskig, jag tror de skulle dela på sig omedelbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde de ha gjort för längesen.

   Radera
 6. Obehaglig smakbit med det där psykopatiska beteendet. Det är säkert inte enklare för en man än en kvinna att lämna ett dysfunktionellt förhållande, särskilt inte om de har barn. Tack för smakbiten, jag kände inte till varken bok eller författare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, att lämna ett förhållande där det finns barn är inte lätt. Och det finns inte bara fysisk misshandel. Psykisk misshandel kan vara lika illa.

   Radera
 7. Tack för en stark smakebit! När man tänker på misshandel är det ofta en man som misshandlar om kvinna, men det finns ju faktiskt kvinnor som misshandlar också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gör ju det. Och alldeles säkert kan även våld förekomma i ett samkönat förhållande.

   Radera
 8. Tack för smakbiten. Kvinnors våld mot män har nog ett ganska stort mörkertal skulle jag tro. Misshandel handlar ju inte om att man ska vara fysiskt större och starkare alltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte många män som vill gå till polisen och gråtande berätta att de blir slagna av sina fruar. Tänk på alla tecknade serier, där den räddhågsne mannen smyger in medan hustrun sitter på vakt med brödkaveln i handen.

   Radera
 9. Ovanligt med att kvinnan som slår men bra att det tas upp. Mörkertal där. Tack för smakebiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att det kan finnas ett mörkertal.

   Radera
 10. Tack för smakbiten! Kände inte till den boken.

  SvaraRadera
 11. Känns som att det kan vara lite ovanligt med en kvinna som slår, men det är förmodligen mörkertal kring det, bra att det tas upp. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen vanligare tvärtom, men illa ändå.

   Radera
 12. Lite annorlunda med en kvinna i den rollen. Det väcker min nyfikenhet. Ha en trevlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är de ombytta rollerna som gör boken intressant.

   Radera
 13. Låter klumpigt att ge honom en fläskläpp, har fått för mig att långvariga misshandlare oftast slår där det är lätt att dölja.

  SvaraRadera
 14. Annorlunda. Lite ombytta roller sådär emot vad som brukar vara det vanliga. Tack för smakbit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ändå inget omöjligt scenario.

   Radera