måndag 22 maj 2017

Tematrio - Mammor

Måndag och dags för Lyrans tematrio igen. Den här gången är temat mammor. Så här skriver Lyran: Det är fortfarande lite svårt för mig att prata så mycket om mammor, jag saknar min så oerhört mycket. Men nu är det i alla fall dags att fokusera på alla mammor i tematrion.

Berätta om tre minnesvärda mammor ur litteraturen.

Det här är exakt samma fråga som i tematrion den 1 juni 2015. Då svarade jag så här. Nu får jag försöka ta fram några andra mammor.

Jag tänkte ta tre mödrar ur Bibeln. Oavsett om man tror på Bibeln som Guds Ord eller inte så är det onekligen litteratur.


Den första får bli allas vår stammoder - Eva. Den allra första kvinnan enligt Bibelns skapelseberättelse (även om en del vill nämna Lilith). Hon lurades av ormen att äta av frukten från Livets träd. (OBS! Det står ingenstans i Bibeln att det var ett äpple!) Sedan bjöd hon Adam att äta. Därför har då Eva framställts som kvinnan som förde in synden i världen. Det dröjde länge innan Eva ansågs som ett lämpligt namn att ge till flickor.
Eva födde sönerna Kain och Abel. Sönernas förhållande var minst sagt komplicerat. Kain var jordbrukare och offrade av jordens gröda till Gud. Abel var herde och offrade djur från sin hjord. Gud såg bara till Abels offergåva. Då blev Kain vred och dräpte Abel.
Eva var sålunda den första kvinnan som tvingades uppleva att ett av hennes barn dog.


Evas motsats ska väl vara jungfru Maria. Den unga flickan som fick besök av ängeln Gabriel, som sade att hon skulle föda en gosse som skulle kallas den Högstes son. Hon skulle bli havande genom helig ande.
Kung Herodes fick veta av de vise männen att en judisk konung hade blivit född. Stjärntydare berättade för Herodes att denne skulle födas i Betlehem. Då beslöt Herodes att alla gossebarn i Betlehem under två år skulle dödas. 
Jesus undkom emellertid denna massaker, sedan Josef i en dröm fått veta att han skulle fly till Egypten.
Maria tvingades dock cirka 30 år senare uppleva hur hennes son korsfästes.


Vid den tid då Jesus predikade fanns det en annan kung Herodes. Denne hade ihop det med sin brors hustru Herodias. Herodias var ett otäckt fruntimmer ska ni veta.
Deras förhållande stred mot Mose lag och Johannes Döparen fördömde det. Detta irriterade Herodias och hon ville att kungen skulle döda Johannes. Kungen ville dock inte det, men lät ändå fängsla honom.
Då såg Herodias till att hennes dotter Salome dansade för Herodes. Kungen blev så till sig i trasorna att han sade till Salome att vad hon än begärde av honom, skulle hon få. Salome frågade sin mor Herodias vad hon borde be om, och då sade modern att hon skulle be om Johannes Döparens huvud på ett fat.
Kungen kunde inte ta tillbaka sitt löfte, och tvingades därför att halshugga Johannes Döparen.

18 kommentarer:

 1. Sedelärande, förmodar jag.

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Javisst, men den tredje var en otäcking...

   Radera
 3. Svar
  1. Ser man strikt på betydelsen av ordet förhistorisk så stämmer det inte in på Maria och Herodias. De levde i historisk tid.

   Radera
 4. jungfru Maria fick vara med på min moderslista till Top Ten Tuesday

  SvaraRadera
 5. Förfärliga kvinnoöden alla tre! Damned if you do, damned if you don't.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem har sagt att det är lätt att vara kvinna...?

   Radera
 6. Lite fusk att ta alla ur en och samma bok :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på hur man ser det. Eva omnämns i Första Mosebok, de andra i andra böcker i Böckernas bok 😉

   Radera
 7. Här var det bibellära vill jag lova! :D

  SvaraRadera
 8. Lite annorlunda val. Spännande!

  SvaraRadera