torsdag 11 maj 2017

Olikhetsutmaningen: Vinnare och förlorare

Linda med bloggen enligt O har en utmaning. Denna kallar hon olikhetsutmaningenVarje vecka presenterar hon ett motsatspar och hon vill att vi skriver om två böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden.

Idag handlar det om vinnare och förlorare.

Jag väljer en ny bok och en gammal.

Jag tycker att påvevalen är spännande. Om ett påhittat påveval handlar boken Konklaven av Robert Harris. Påven har dött och kardinalerna samlas i Sixtinska kapellet för att välja en ny ledare för den Romersk-Katolska kyrkan.
För att utses krävs två tredjedelar av rösterna. Kardinalerna skriver på en liten lapp vem de anser vara den mest lämpade. Om ingen har fått den stipulerade majoriteten bränns röstsedlarna. Förr med våt halm, men nu med kemikalier, vilket gör att det kommer svart rök ur skorstenen.
När de till slut har lyckats välja en ny påve bränns även de röstsedlarna. Förr med torr halm, men nu med andra kemikaliser, vilket gör att det kommer vit rök ur skorstenen. Då vet de utanför Peterskyrkan att en ny påve har blivit vald.
Drygt hundra kardinaler deltar i konklaven, och till slut kommer en av dem ut på balkongen som "vinnare", det vill säga som ny påve.

Ernest Hemingways Den gamle och havet var den roman som fick Svenska Akademien att utse författaren till nobelpristagare i litteratur.
Boken handlar om den gamle fiskaren Santiago, som kämpar mot en enorm spjutfisk, som fastnat på kroken. Santiago har haft otur i månader och inte lyckats fånga någon fisk, men nu tycks lyckan ha vänt. Han lyckas döda fisken och återvänder hemåt. Men på hemvägen attackerar hajar som lockats dit av den döda fisken. När Santiago äntligen kommer hem återstår endast skelettet.
Än en gång framstår Santiago som en förlorare.

10 kommentarer:

 1. är nyfiken på påvevalet. Den gamle och havet är en suverän roman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte Konklaven var en riktigt bra bok. Och visst är Den gamle och havet en fantastisk roman.

   Radera
 2. Den gamle och havet är en sådan fin skildring.

  SvaraRadera
 3. Gillar också Den gamle och havet, och håller med om att påvevalet och hela processen bakom är fascinerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påvevalet är en helt fantastisk sak, både i verkligheten och i fantasin.

   Radera
 4. Gillar Den gamle och havet, men Harris är faktiskt en författare jag ännu inte läst. Det låter som en läsvärd bok dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den. Riktigt spännande också

   Radera