måndag 29 maj 2017

Tematrio - Kroppen

Måndag och dags för Lyrans tematrio igen. Den här gången är temat kroppen. Så här skriver Lyran: Med ett biologiprov som omfattar hela kroppen på fredag är samtalsämnet här hemma konstant kroppsligt. Därför blir veckans tema också kroppen.

Berätta om tre olika böcker där kroppen och/eller kroppslighet spelar en stor roll.

Det vete sjutton vad kroppslighet betyder, men jag försöker väl bidra med något ändå.

Jag börjar med en riktig otäcking! Färjan av Mats Strandberg.
Det här är en otäck bok, inte tu tal om den saken. Och det får man väl räkna med när man ser blodet på väggarna på omslaget. Det är så långt från en feel good-roman man kan tänka sig. Det finns något ombord, och snart vet du inte vem du kan lita på. Är din bästa vän också en av "dem"?
Men när jag säger att boken är otäck, så är detta inte något negativt omdöme. Det överensstämmer med genren och författaren har Stephen King som förebild, vilket väl säger det bästa.
Boken är riktigt bra, och det tror jag beror på att det inte är förfärligt hela tiden. Redan Alfred Hitchcock visste att man måste växla mellan det lugna, vardagliga och det skräckfyllda, och detta lyckas Strandberg med. Att ondskan finns mitt i vardagen gör den mer skräckfylld. Och är du på en färja, kan du inte ta dig därifrån. Du måste försvara dig och din kropp, för om "de" får tag i dig är du snart en av "dem".

Kanske en bok med kroppsdelar i titeln? Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand.
När Göran Borg inte surfar på en blogg för fotbollsnördar tänker han på sin exfru Mia. Karriären har gått i stå, hårfästet klättrar målmedvetet uppåt och byxlinningen spänner över magen.
Men så knackar det på dörren och in stiger Yogendra Singh Thakur, Yogi kallad. En indisk textilexportör i sina allra bästa och mest underbara år, om han får uttrycka det själv. Yogi tar med Göran på en yttre och inre resa till Indiens myllrande huvudstad New Delhi.
Det är en riktigt underhållande bok om en man som, trots att han inte alls ville åka till Indien till att börja med, börjar ett nytt liv. För i Indien finner han nämligen kärleken igen. Men det gör väl inte livet mindre komplicerat.

Ytterligare en bok med en kroppsdel i titeln får det bli. Sofie Sarenbrants Bakom din rygg är boken jag läser just nu.
Så här står det på baksidan av boken:
Allt förändras när Angelina börjar jobba på Salong De Luca, Östermalms hetaste frisörsalong. Ägaren Stefano har bara ögon för henne och ser inte längre åt sin kollega Jenny. Driven av svartsjuka bestämmer sig Jenny för att ta reda på vem som döljer sig bakom Angelinas perfekta fasad.
Samtidigt hittas en av salongens kunder mördad, och det dröjer inte länge förrän ytterligare ett dödsfall sker. Under den välpolerade ytan utvecklas ett farligt psykologiskt spel som hotar att ödelägga liv. Misstankarna växer sig allt starkare, men sanningen avslöjas inte förrän det är alldeles för sent.

14 kommentarer:

 1. Färjan har jag inte läst och tror inte att jag kommer att läsa den heller. Delhis vackraste händer har jag läst och den tyckte jag om. Bakom din rygg läser jag just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Färjan är som sagt en riktig otäcking.

   Radera
 2. passande trio, fast Färjan vill jag inte läsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, gillar man inte den typen av böcker gör man nog bäst i att avstå? Men i sin genre är den bra.

   Radera
 3. Svar
  1. Ibland får det vara såna också ;)

   Radera
 4. Färjan är väldigt välskriven, men usch så äcklig! Bergstrand tyckte jag mycket om. bra att någon mera än jag valt kroppsdelar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, uppgiften kunde nog tolkas på olika sätt.

   Radera
 5. En undran var det händer du tänkte på när det gäller Sofies bok? Färjan var väldigt läskig.

  SvaraRadera
 6. Sarenbrants bok verkar spännande. Färjan var i äckligaste laget...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte se Färjan när den kommer som film...

   Radera
 7. Har läst en Sarenbrant och kan tänka mig en till. Delhi-historien blev ju tv-serie men jag släppte den, tyckte den borde ha tajtats till en hel del. Har just åkt f'rja till Finland två ggr - kanske ska jag ge din en chans också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs Färjan du. En mycket välskriven bok. Men var beredd på att den är riktigt otäck!

   Radera