torsdag 18 maj 2017

Olikhetsutmaningen: Trött och pigg

Linda med bloggen enligt O har en utmaning. Denna kallar hon olikhetsutmaningenVarje vecka presenterar hon ett motsatspar och hon vill att vi skriver om två böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden.

Denna gång handlar det om trött och pigg.

Trött leder tanken till Gustaf Frödings dikt Skalden Wennerbom. Den avslutas med orden: "Det är skönt för skalder att få sova." Här är dikten tolkad av Herr T och hans spelemän:Hundraåringen Allan Karlsson i Jonas Jonassons bästsäljande bok Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann får väl sägas vara ovanligt pigg för sin ålder. Jag orkar då inte kliva ut genom några fönster.
Men han nöjer sig inte med att kliva ut genom fönstret. Det blir en fantastisk rymningsresa och i boken får vi även tillbakablickar, och det visar sig att han varit närvarande vid århundradets stora händelser och mött de främsta världsledarna; dock utan att själv riktig förstå det som händer.

8 kommentarer:

 1. sån vill jag vara när jag fyllt hundra

  SvaraRadera
 2. en behöver inte vara skald för att tycka att det är skönt att sova. varför vänta till 100 med att hoppa ut genom fönstret?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tog väl tid att förbereda sig 😉

   Radera
 3. Gäller att passa på när en fyller hundra. Roligare än vid nittioåtta tänker jag :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att få bli hundra och vara pigg i roten är en nåd att stilla bedja om!

   Radera
 4. Gillar allt Fröding mer än hundraåringen. Däremot skulle jag gärna bli en pigg hundraåring. Förlorar en förståndet kan det dock kvitta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker Fröding är underskattad.
   De som blir hundra tycker jag ofta verkar ganska pigga. De andra har gått bort tidigare.

   Radera