tisdag 20 mars 2018

Artemis

Titel: Artemis
Författare: Andy Weir
Förlag: Bookmark Förlag (2018)
Antal sidor: 344

Artemis är en spänningsroman i rymdmiljö av Andy Weir, författaren till bästsäljaren Ensam på Mars.

Månstaden Artemis är paradiset i rymden - för rika turister och excentriska miljardärer alltså.
För Jazz är det alger till frukost, ölsubstitut på kvällen och en brits under marken. Till den dag hon erbjuds en oemotståndlig summa för att begå det perfekta brottet.
Men givetvis är inget så enkelt som det framstår. Jazz upptäcker snart att hon hamnat mitt i en konspiration för kontrollen av hela Artemis - och att hennes enda chans att överleva hänger på en plan som är betydligt mer riskfylld än det brott hon lovat att utföra.

Mina förväntningar var höga efter att ha läst Ensam på Mars och jag vill säga direkt att jag inte blev besviken. I den här romanen, precis som i den tidigare, låter Weir oss följa händelseförloppet via huvudpersonen. Jazz är historiens jag. Allt som händer henne berättar hon själv om, och det händer en hel del.
Som sig bör i spänningsromaner är tempot högt, framför allt mot slutet. Givetvis kämpar Jazz mot klockan när hon ska rädda månstaden Artemis. De sista kapitlen kunde jag inte läsa snabbt nog.
Andy Weir är noggrann och beskriver genom Jazz vilka problem som kan finnas när man ska upprätthålla en livsduglig stad på en död himlakropp. Vi får även veta varför det kan bli katastrof om vissa gaser blandas. Där har jag svårt att hänga med ibland, men det spelar ingen roll. Jag köper allt eftersom det är nödvändigt för historien.Vi får inte veta något om hur livet på Jorden ser ut. Lite förvånad blir jag när det talas om Saudiarabiens drottning. Det har aldrig förekommit någon sådan, men det kanske har förändrats vid den här tiden.
Jag funderar mycket på när i tiden vi befinner oss. En stad på Månen kan inte ha blivit verklighet i brådrasket. Historien bör utspela sig ett antal decennier framåt i tiden. Kanske ett sekel.
Det jag speciellt uppskattar är den sarkasm som Weir ger utlopp för genom Jazz. Mitt i all spänning är det rolig och underhållande läsning.
Till sist vill jag gärna berömma Bookmark Förlag och Anders Timrén för ett riktigt snyggt omslag!

Så till dig som uppskattade Ensam på Mars har jag bara en sak att säga om Artemis: Läs den!

Några telefoner verkar inte finnas. Istället använder man något som kallas "mojäng". I kaosutmaningen får denna bok därför svara mot punkt 28: En bok vari det inte finns någon telefon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar