måndag 5 mars 2018

Tematrio - Sorg

Dags för Lyrans tematrio. Den här gången är temat sorg. Så här skriver Lyran: Idag är det två år sedan min mamma dog och trots att jag verkligen försökt kan jag inte komma på något annat tema än sorg. Sorgen förändras, tack och lov, över tid, men den finns ändå alltid där.

Berätta om tre texter som gestaltar sorg!

Jag väljer att undvika det nattsvarta i sorgen, och väljer istället texter som innehåller glädje trots att där finns en sorg.


Gustaf Fröding är min huspoet. En fantastisk diktare, men inte någon lycklig människa. Se förresten på bilden här bredvid. Hur gammal kan han vara? 75 år? 85? Sanningen är att han endast var 51 år när han dog!

Hans förhållande till kvinnor var komplicerat, minst sagt. Visst var han intresserad av kvinnor, men han fick oftast beundra dem på avstånd. Utom i de fall då han besökte prostituerade.

Här är en av hans dikter, som jag har valt:

Jag köpte min kärlek för pengar,
för mig fanns ej annan att få,
sjung vackert, I skorrande strängar,
sjung vackert om kärlek ändå.

Den drömmen, som aldrig besannats,
som dröm var den vacker att få,
för den som ur Eden förbannats,
är Eden ett Eden ändå.


Fredrik Backmans bok Min mormor hälsar och säger förlåt är faktiskt en helt fantastisk bok. Den handlar om Elsa som är nästan åtta år och som har en sjuttiosjuårig mormor som är galen. Stå-naken-på-balkongen-och-skjuta-med-paintballgevär-på-män-som-vill-prata-om-Jesus-galen. Men hon är också Elsas bästa, och enda vän. Det är in i mormors sagor Elsa flyr på nätterna. Till en värld där alla är annorlunda, och då behöver ingen vara normal.
När mormor dör efterlämnar hon en serie brev, med ursäkter till folk som hon gjort illa. Det gör att Elsa får lära känna alla dem som bor i huset.
Så den stora sorg Elsa upplever när mormor går bort vänds ändå till något positivt till slut.

Slutligen Jesu korsfästelse. Han korsfästs mellan två förbrytare. Lukas berättar om samtalet de förde:

Den ene av förbrytarna som hängde där smädade honom och sade: "Är inte du Messias? Hjälp då dig själv och oss." Men då tillrättavisade honom den andre: "Är du inte ens rädd för Gud? Du som har fått samma straff. Vi har dömts med rätta, vi får vad vi har förtjänat. Men han har inte gjort något ont." Och han sade: "Jesus, tänk på mig när du kommer med ditt rike." Jesus svarade: "Sannerligen, redan idag skall du vara med mig i paradiset."

14 kommentarer:

 1. trots att jag läst Fröding så visste jag inte att han var så ung...

  SvaraRadera
 2. Har fortfarande inte läst något av Backman men börjar faktiskt bli lite sugen på att göra det.

  SvaraRadera
 3. Fredrick Backmans bok får jag nog ta och läsa.

  SvaraRadera
 4. Fröding, absolut. Mormor-boken är den enda av Backmans jag hittills inte läst. Ska ta den snart.

  SvaraRadera
 5. Backmans bok valde även jag. Den är så fin.

  SvaraRadera
 6. Fröding är fantastisk. Tragiskt öde dock. Backmans bok har jag funderat på att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han var mycket mångsidig i sitt diktande.

   Radera
 7. Min mormor hälsar och säger förlåt är underbar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en speciell relation till den boken. När jag låg på sjukhus efter att jag drabbats av en stroke försökte jag lyssna på den som ljudbok när jag låg i sjukhussängen. Men jag somnade hela tiden, så jag fick inget sammanhang i boken. Nio månader senare, när jag kunde läsa igen, lånade jag den på biblioteket som vanlig bok, så att jag äntligen kunde få förstå vad den handlade om.

   Radera