torsdag 22 mars 2018

Olikhetsutmaningen: Feg och modig

Linda med bloggen enligt O har en utmaning. Denna kallar hon olikhetsutmaningenVarje vecka presenterar hon ett motsatspar och hon vill att vi berättar om ett par böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden.

Denna vecka handlar det om feg och modig.

Nasse i Nalle Puh kan väl få säga något om att vara modig. Det är svårt att vara modig när du bara är ett mycket litet djur.

Ordet "feg" får mig att tänka på Fredrik Backmans bok Björnstad.
Boken handlar om det fiktiva lilla samhället Björnstad, där alla lever för ishockeyn. Inget är viktigare än att juniorlaget vinner det stora mästerskapet, för då kommer den lilla orten att få ett idrottsgymnasium, A-laget ska gå mot en lysande framtid, företagen kommer att tjäna pengar... Ingenting får stoppa detta. I hockeyklubben är man lojal. Högt i tak men tjocka väggar säger man. Händer det något sköts det internt.
Men så händer något som inte går att hålla hemligt. Då sätts lojaliteten på spel. Är alla verkligen beredda att göra allt för laget, även om det innebär att skyla över ett svårt brott?
Jag tyckte verkligen om den här boken. Den grep tag om mig på ett sätt som få böcker kan göra. Kanske för att mycket i boken känns äkta. Visst finns det tillfällen när jag kan bli förvånad. Ibland säger femtonåringar saker som är så kloka att det är svårt att tänka sig att det skulle vara verkligt, men det gör inget. Det är en bok som bubblar av kärlek, hat, våld, kamratskap, lojalitet och svek.
Men den handlar också om feghet. Vem vågar stå upp för en högstadietjej när hela samhället är emot henne?

7 kommentarer:

 1. Svar
  1. (inte mycket nytt som har tillkommit, jag var mycket klok 16-åring)

   Radera
 2. Verkligen ett fegt agerande av dem som ursäktar allt hockeyspelarna hittar på. Inte ovanligt kan jag tänka mig att det som har talang, status och/eller viktiga kunskaper kan ursäktas mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr tror jag att det kan vara så.

   Radera
 3. jag vet precis hur Nasse har det. stackars ensamma högstadieflicka

  SvaraRadera