torsdag 1 mars 2018

Olikhetsutmaning: Kyla och värme

Linda med bloggen enligt O har en utmaning. Denna kallar hon olikhetsutmaningenVarje vecka presenterar hon ett motsatspar och hon vill att vi berättar om ett par böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden. 

Denna vecka handlar det om kyla och värme.

I romanen Snö av nobelpristagaren Orhan Pamuk kommer huvudpersonen Ka till staden Kars i östra Turkiet. Under besöket drabbas staden av ett våldsamt snöoväder och man skärs av från yttervärlden.
Jag kunde inte riktigt bestämma mig för om boken var lättläst eller svårläst. Texten var inte svår och mycket av innehållet handlade om huvudpersonen Kas kärlek och vankelmod. Men samtidigt är det svårt att följa med och uppfatta den satir som finns i boken och som rör specifikt turkiska förhållanden.
Boken blev mycket uppmärksammad i Turkiet när den kom ut och den kritiserades också från många håll. Säkerligen därför att den skriver om den tilltagande islamismen, men även om regeringens förtryck av oliktänkande och undertryckandet av fakta om folkmordet på armenier för snart ett sekel sedan. Pamuk nämner ofta hus som han ser och som tillhört armenier.
Poeten Ka är bokens huvudperson, men han är inte bokens "jag". Istället är det Orhan Pamuk själv som då och då kommer in, och han träffar även de personer som romanfiguren mött tidigare i boken. Ett intressant grepp måste jag säga.
Även om jag inte förstod allt när det gäller bokens mening, så är det i alla fall roligt att ha läst den :)

I Helvetet ska det väl vara tämligen varmt. Bilder av Helvetet har varit ett populärt motiv i konsten, speciellt under medeltiden.
En som målade många konstverk med Helvetet som motiv var Hieronymus Bosch (1450-1516). 
Bilden här visar ett av hans verk.

6 kommentarer:

  1. haha, väldigt passande, det andra har jag ingen erfarenhet av...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, Helvetet får vi försöka undvika ett tag till.

      Radera
  2. det var de verkliga kontrasterna! har lyssnat på Pamuk en gång på bokmässan när ledning helt tagit miste på intresset och bokat en alldeles för liten lokal. vi fyllde både stolar och golv och ståplatserna var många

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pamuk är kanske inte känd för en bredare allmänhet, men på bokmässan borde de ha förstått vem de hade på besök.

      Radera
  3. Har faktiskt inte läst något av Pamuk, men det borde jag verkligen. Målet är att "beta av" några olästa nobelpristagare i år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir ju bara fler och fler nobelpristagare 😉 Om du berättar att du läst något av Tagore blir jag synnerligen imponerad 😃

      Radera