söndag 3 juni 2018

En smakebit på söndag - Mor gifter sig

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag ska börja läsa nu är Mor gifter sig av Moa Martinson.

Mor gifter sig och Mia kan inte alls förstå vad det ska vara bra för. Styvfadern tillhör kategorin vuxna som inte tror att en sjuårs barnunge begriper mer än en tremånaders gris. Varför kvinnorna vill ha en vacker karl som tar dem om livet och gör dem med barn är ett av tillvarons mysterier, som inte ens Mias klara förståndsgåvor rår på. I hennes värld står modern och hennes slit för brödfödan i centrum. Högsta lyckan är ett hem med blåelseblommor på en kritad spismur. Men varje gång de vuxna träter och slåss betyder det nya och smärtsamma uppbrott för Mia.

Smakbiten är hämtad från sidan 9:

Jag minns så väl dagen, mor gifte sig. Vi bodde båda hos en syster till henne inne i Norrköping. Det var en fredag. Mor hade ledigt från fabriken. Hon hade på sig en svart klänning som hon lånat av en kamrat, ty mors ekonomi hade aldrig riktigt repat sig efter en dyrbar kur hon måst kosta på mig för "engelska sjukan". De pengar mor fått "ett för allt" av min riktiga far, som var alldeles för fin för att gifta sig med mor, ty det lär vara stor skillnad på att gifta sig och på att bli far, de pengarna hade mor givit min morfar för att jag skulle få stanna där för alltid. Min morfar fick lunginflammation samma år och dog.
Min mormor kunde ha mig bara ett år, sen måste hon in i fattigstugan, ty hon blev blind. Så fick min mor släpa mig med på sina tjänarinneplatser så gott hon kunde, ända tills hon fick arbete på Brücks fabriker i Norrköping.
"Barnunderstödet" var längesen slut, genom att morfar i livstiden skrivit på en revers åt en granne.

22 kommentarer:

 1. det var länge sedan jag läste den här serien. tack för smakebit och påminnelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är hög tid att jag läser något av Mos Martinson.

   Radera
 2. Den har jag läst för ganska länge sedan. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. Den har jag ju hört talas, men tror inte att jag har läst den. I alla fall inte hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte så mycket om den, men är nyfiken på den.

   Radera
 4. Tack för smakbiten .En riktig klassiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vargnatt utmanade sig själv att läsa en klassiker i månaden och jag hängde på.

   Radera
 5. Tack för smakbiten. En klassiker jag ännu inte läst.

  SvaraRadera
 6. Det er et virkelig hardt liv enslige mødre hadde før i tiden. Jeg har selv vært alenemor, men i et samfunn med offentlig støtte og aksept var det en helt annen sak. Da er jeg lykkelig for at jeg er født her og nå :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var säkert mycket svårt för en fattig ensammanstående mor.

   Radera
 7. Tack för smakebiten jag har inte läst den men undrar om jag inte har den i bokhyllan.

  SvaraRadera
 8. Borde absolut läsa Moa. Tack för smakbiten

  SvaraRadera
 9. Väldigt bra bok! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera