tisdag 19 juni 2018

Raya

Titel: Raya
Författare: Henrik Johansson
Förlag: Rastlös Förlag (2018)
Antal sidor: 251

Raya är skriven av Henrik Johansson. Tidigare har jag läst Johanssons liv arbetsglädje och återuppståndelse av samme författare.
En storm drar in över staden och förseglar bagerifabriken. En våg av vilda strejker sveper över landet. På fabriksgolvet sprider sig oron bland de osäkert anställda, något måste göras. De samlar sig och utmanar såväl fackklubben som företagsledningen.
I stormens öga står en familj.
Raya jobbar som vikarie vid ugnen, den första kvinnan på sin post. Hennes mor förpackar brödet i slutet på linjen. Hennes styvfar är deras chef.
Detta kammarspel utspelar sig under ett dygn och två arbetsnätter där allt ställs på sin spets.

Den här boken tyckte jag om. Vi följer ett antal personer på bagerifabriken, och steg för steg förstår vi att det finns intriger, misstro och vänskapsband som blir som mest tydliga när stormen gör att man inte kan lämna fabriken.
Kapitlen är korta, vilket gör att boken har ett högt tempo. Henrik Johansson låter dessutom hela berättelsen utspela sig under ett drygt dygn, vilket även det bidrar till ett högt tempo. Det sista är något som även Dan Brown begagnat sig av, utan jämförelser i övrigt.
Infallsvinkeln är lätt anarkistisk. Ingen bryr sig om arbetarna. Företagsledningen tänker bara på vinsten och struntar i de anställda. Arbetarna spelas ut mot varandra, genom att endast en minoritet är fast anställda. Fackklubben representerar denna minoritet. Till slut växer missnöjet och tanken på vild strejk känns alltmer lockande.
Boken är lättläst och författaren berättar denna historia på ett bra sätt. Jag rekommenderar den gärna.
Tilläggas kan att jag tycker att det är modigt, på gränsen till dumdristigt, att ha en så intetsägande framsida. Men en bra berättelse är ändå en bra berättelse.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 23: En bok som fått beröm i en bokblogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar