måndag 18 juni 2018

Tematrio - Mat och kakor

Dags för Lyrans tematrio. Den här gången är temat mat och kakor. Så här skriver Lyran: Idag är det min födelsedag och jag firade med lunch tillsammans med en kompis. Inga tårtor eller liknande, min galla fixar inget sånt. Därför smörjer jag kråset rejält i en fiktiv värld med dagens tema kakor och mat.

Berätta om tre böcker som präglas av mat, kakor och godsaker!

Varje gång någon frågar om böcker där mat har en stor del kommer jag alltid att tänka på Femböckerna av Enid Blyton. Som de åt! De skulle ut på picknick och det var alltid långa redogörelser över vad som stoppades ner i korgen. Pickles åt de alltid har jag för mig.

Joanne Harris' bok Choklad är en riktigt trevlig läsning. Den handlar om Vianne Rocher som tillsammans med sin dotter Anouk kommer till en liten sydfransk by, där hon öppnar en underbar chokladbutik.
Invånarna älskar hennes choklad, men allt är inte konfliktfritt. Byns präst hatar henne för att hon för frestelser och sinnliga begär till hans församling.
Vi får efterhand veta att det finns många hemligheter som människor gör allt för att dölja.
Boken var som sagt var mycket trevlig att läsa, men jag känner att jag inte fick svar på alla frågor. Vad var det egentligen för kunskap som den gamla Armande Voizin satt inne med och som gjorde att det fanns folk som fruktade att hon skulle berätta?
Men det kanske inte är meningen att man ska få veta allt. En del ska kanske lämnas till läsarens fantasi.

Sedan kan man ju bara inte gå förbi Bock i örtagård av Fritiof Nilsson Piraten och hans beskrivning av smörgåsbordet. Detta är bara ett litet utdrag:
Utefter brännvinsglaserna radades de salta sakerna: sju sorters sill, ansjovis i magnumburk, sardeller i kvartskista, kallt stekt fläsk och fågelbon. Följde så ålen, rökt, halstrad eller kokt i gelé. Och därefter fogades fat till fat, assiett till assiett som bitar i en inläggning, där ljusgröna garnityrblad, äggröra, gurkor och vita gurkor, rödbetor, sillsallat, röda ostar och ostar i stanniol bildade det granna inslaget i den mera färgtama massan av kallskuret, grisfötter, sylta på kalv och sylta på svinhuvud, korvar, köttbullar och hackbiffar med lök. ------- Hovmästaren jämförde sitt fickur med väggklockan. Hotell Horn var redo att mottaga supégästerna. Och de kommo i flock.

11 kommentarer:

 1. Choklad är verkligen trevlig!

  SvaraRadera
 2. utöver Choklad finns ju också Vin och Apelsin.
  en blir ju proppmätt av att bara läsa om det där smörgåsbordet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De båda böckerna skulle jag kunna tänka mig att läsa.

   Radera
 3. har nyligen läst alla Vi Fem-böckerna... de äter inte alls så mycket som jag trodde, mindes från barndomen. Choklad-filmen är fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstör inte mina barndomsminnen! :D

   Radera
  2. jag älskar läsa Blyton fortfarande! ❤️

   Radera
 4. Fritiof Nilsson Piraten! Det är en härlig typ det.

  SvaraRadera
 5. Fem-böckerna har man ju läst och tror även att jag läst Choklad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste mycket av Enid Blyton. Femböckerna, Mysterieböckerna, Äventyrsböckerna. Och jag älskade alla!

   Radera