torsdag 14 juni 2018

Mor gifter sig

Titel: Mor gifter sig
Författare: Mor Martinson
Förlag: Bokförlaget Legenda AB (1986)
(Första gången utgiven 1936)
Antal sidor: 284

Mor gifter sig är en svensk klassiker, skriven av Moa Martinsson.
Mor gifter sig och Mia kan inte alls förstå vad det ska vara bra för. Styvfadern tillhör kategorin vuxna som inte tror att en sjuårs barnunge begriper mer än en tremånaders gris. Varför kvinnorna vill ha en vacker karl som tar dem om livet och gör dem med barn är ett av tillvarons mysterier, som inte ens Mias klara förståndsgåvor rår på. I hennes värld står modern och hennes slit för brödfödan i centrum. Högsta lyckan är ett hem med blåelseblommor på en kritad spismur. Men varje gång de vuxna träter och slåss betyder det nya och smärtsamma uppbrott för Mia.

Moa Martinson tillhör kategorin arbetarförfattare och det hon beskriver är ett hårt klassamhälle där det råder en ständig brist på det mesta för dem som ligger i botten. Ja, Mia och hennes familj finns inte på den verkliga bottnen. Där finns "tattarna".

Detta är en bok som griper tag och den blir aldrig tråkig. Författaren förmår skapa bilder av fattigdomen utan att det blir upprepningar. Men en miljö där närmsta grannen också är fattig ger även möjlighet till vänskap och solidaritet.

Jag är glad att jag läst boken. Det är en klassiker som jag hoppas fler vill läsa.

Vargnatt utmanade sig själv och andra att läsa en klassiker varje månad under årets första halvår (med möjlighet till förlängning.) Mor gifter sig är min majklassiker.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 18: En bok från biblioteket.

3 kommentarer:

  1. Ja, den var riktigt bra och jag är också glad att jag läst den. Nu kör vi vidare med följande delar, eller hur Robert :)

    SvaraRadera