lördag 24 november 2018

Makt utan gräns

Titel: Makt utan gräns
Originalets titel: Power and Empire
Författare: Marc Cameron
Förlag: Bookmark Förlag (2018)
Antal sidor: 593

En attack på en oljeplattform i Afrika, en terrorattack på en amerikansk jagare och ett stormdrivet spionfartyg som när som helst kan falla i kinesiska händer. Världen befinner sig i chock och allt fler misstankar riktas mot Kinas president Zhao.
I skuggan av dessa händelser befinner sig president Jack Ryan, mitt i förberedelserna inför det kommande G20-mötet med den kinesiske presidenten.
Men det finns tecken på att mer pågår bakom kulisserna. När ett rutinmässigt trafikstopp i Texas urartar i en våldsam eldstrid upptäcks en fruktansvärd hemlighet - som visar att allt inte är som det verkar. Kan presidentens son Jack Ryan Jr och Kollegiet få reda på sanningen innan det är för sent?

Böckerna om president Jack Ryan skrevs från början av Tom Clancy. Nu har Marc Cameron fått uppdraget att fortsätta serien. Jag vill nämna direkt att jag inte har läst någon tidigare bok i serien, så jag har ingen uppfattning om ifall Cameron har lyckats bära Clancys fallna mantel.

Detta är en spänningsroman och boken handlar om många saker samtidigt. Den amerikanske presidenten har möte i Ovala rummet med sina rådgivare, den kinesiske presidenten träffas sina närmaste män, islamistiska terrorister planerar terrordåd, småflickor köps och säljs och utsätts för fruktansvärda övergrepp.

Här tycker jag mig känna bokens svaghet. Det är så många saker som händer samtidigt att jag har svårt att hålla reda på allt. När jag dessutom ska hålla reda på USA:s president och dennes son, som författaren har gett samma namn, då undrar jag om jag är för gammal för den här sortens böcker. Min hjärna hänger inte med. Författaren har dessutom en förkärlek för att berätta om alla vapen som används och vilken kaliber de har. Och det finns mängder av förkortningar på olika delar av den amerikanska underrättelsetjänsten. Även där tappar jag tråden.

Med detta sagt menar jag inte att Makt utan gräns är en dålig roman. Alla dessa saker som händer ger fart åt historien, men det är faktiskt först på slutet som det blir riktigt spännande. Men är du ett Tom Clancy-fan, ska du läsa boken! Då känner du säkert till de olika karaktärerna som varit med i seriens tolv tidigare delar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar