måndag 26 november 2018

Måsen

Titel: Måsen
Originalets titel: Jonathan Livingston Seagull
Författare: Richard Bach
Förlag: Norstedts (2008)
Antal sidor: 88

Jonathan Livingston Seagull vill till varje pris fullända konsten att flyga, även om hans flock ständigt påminner honom om att måsar ska koncentrera sig på det nödvändiga: att skaffa mat. Men trots att Jonathan verkligen har försökt att vara som alla andra, lyckas han inte kuva sin längtan. Han kan inte låta bli att tro att livet, om det verkligen levs, har något mer att erbjuda.
Priset han får betala är högt - ensamhet, smärta och ond bråd död - men resan som den fria fågeln Jonathan Seagull tar läsaren med på visar sig leda längre än någon kunnat tro: upp i skyn och in i hjärtat.

Jag vet inte om boken ska karaktäriseras som kortroman eller novell. Kort är den i alla fall. De 88 sidorna i denna utgåva innehåller många helsidor med bilder av måsar. Men trots att texten är kort har den kommit att betraktas som en modern klassiker.

Boken handlar om en mås och dennes arbete med att utveckla sin flygning. Detta strider helt mot måsflockens tankar. Man flyger för att skaffa mat. All annan flygning är onödig. När Jonathan envisas med att förfina flygningen och att lära sig att flyga snabbare leder det till att flocken till slut stöter ut honom.

Jag tror att man lugnt kan säga att detta egentligen inte handlar om en fiskmås. Det handlar om oss. Hur ser vi på den människa som skiljer ut sig från majoriteten genom att enträget arbeta med att förverkliga sin dröm? Ja, i idrotten går det väl än. Vi kan älska Ingemar Stenmark och Björn Borg och möjligen Zlatan. Men Ingemar Kamperad var allt annat är beundrad när han startade sitt möbelföretag. Vad tycker vi om någon som väljer att bli munk eller nunna? Eller någon som säljer allt den äger och har för att kunna köpa en båt och åka jorden runt? Jag minns en oerhört begåvad yngling när jag gick i gymnasiet. Honom betraktade vi som en kuf. Ler vi vänligt eller hånflinar vi när vi ser frälsningssoldater sjunga utanför Åhléns?

Det är så jag uppfattar Måsen. Som en försvarsskrift för alla dem som vågar leva sin dröm.

Vargnatt utmanade sig själv och andra att läsa en klassiker varje månad under årets första halvår och den har sedan förlängts till att gälla hela året. Måsen är min novemberklassiker.

2 kommentarer: