torsdag 1 november 2018

Helgfrågan v. 44

Helgfråga från Mias bokhörna. Det var den 31 oktober igår och 
då firar många halloween och klär ut sig till spöken och monster. Helgfrågan handlar därför om halloween och skräck:

Firar ni Halloween?

Bonusfråga: Gillar du läsa skräckböcker?

På frågan om jag firar halloween är svaret enkelt. Absolut inte! Okej, jag är stockkonservativ, men jag förstår inte varför vi måste göra allt exakt som man gör i USA. Nej, brudens far ska inte föra in henne i kyrkan. Nej, man köper inte en ring i förväg om man ska fria till en kvinna. När man förlovar sig växlar man ringar. Han ska också bära ring. Finns det kanske fler högtider vi kan importera? Byta ut första advent mot Thanksgiving kanske? Och varför inte fira 4th of July? Sådär ja, nu fick jag blomma ut som den surgubbe jag är.

Jag läser inte mycket skräckböcker alls. Den senaste var Färjan. Det finns så mycket annat att läsa.

26 kommentarer:

 1. det finns nästan inga svenska högtider.... Lucia är italienskt osv, tända ljus på gravar är katolskt, jul är tyskt,,,,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lucia som vi firar det är en svensk högtid. Så gör man inte i Italien. Julfirandet är inte tyskt. Betlehem ligger inte i Tyskland.

   Radera
  2. drottning Victorias tyske make Albert införde julfirandet med julgran och klappar från sitt hemland, sedan spred den sig.

   Radera
  3. (en svensk KLAPP är inget på kinden... utan en vedKLAPP man slängde i stugan)

   Radera
 2. jag har haft fest den 4:e juli med amerikansk mat, ätit ostar och vin på franska nationaldagen, påskägg är tyskt, våffeldagen katolsk, Alla Hjärtans dag missar jag inte ❤️, Mors dag är trevligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är våffeldagen inte ett svenskt påfund? Den bygger ju på att det svenska ordet Vårfrudagen har uttalats lite slarvigt. Vårfrudagen som sådan må vara katolsk från början, men Sverige var ju från början ett katolskt land.

   Radera
  2. vårfrudagen är katolskt från början, och svenska präster gillade inte alls den katolska seden att tända ljus på gravar till Allhelgona... så kan världen förändras på sextio år!

   Radera
 3. Haha, håller med om det mesta :). Vet faktiskt inte varför USA firar Halloween, det ska jag googla fram ett svar på. Har bara tänkt på det som en ren kommersiell grej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller, jag vet ju vad bakgrunden är men inte varför det är skräckbetonat (det kommersiella).

   Radera
  2. Det finns alltid folk som ska tjäna pengar på allt. Julen har blivit en stor grej i Japan och de är buddhister! 🤔

   Radera
 4. Rent mytologiskt är den dagen lika viktig som valborgsmässoafton. Det ska blotas i någon form då gränsen mellan vår värld och ande- och gudavärlden är som svagast. Fast det är väl inte det vi firar egentligen.

  SvaraRadera
 5. Haha, jag kan hålla med dig till viss del. Men thanksgiving tycker jag ändå är en fin högtid. Inte för att jag har firat den, men själv tanken på att samlas med nära och kära och fokusera på det man är tacksam över ... tja, varför inte? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är Thanksgiving en fin högtid, men en skördefest i november i Sverige skulle allt vara lite konstig :)

   Radera
 6. Hihi kan hålla med dig om en hel del. Sverige har inte alltid så mycket eget att komma med och påverkas globalt förstås och det både på gott och mindre gott ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har allt haft både det ena och andra. Vart har knutgubbarna tagit vägen? 😉

   Radera
 7. Festligheter handlar inte om pengar, utan att umgås- På Alla Hjärtans dag bakar jag själv en hjärte-tårta ❤️ men vi skulle ändå ha något till fikat. På påsken bakar jag kyckling-bröd och till jul tomte-bullar med russinknappar, som min mor gjorde. Till Halloween bakar jag spindel-bröd till soppan, populärt. Med tanke på att den svenska kungafamiljen nu fått amerikanskt blod, kommer Halloween bli stort i Sverige :)

  SvaraRadera
 8. Då är nog jag en surkärring för jag håller helt med dig :)

  SvaraRadera
 9. Håller med dig angående högtiderna!

  SvaraRadera
 10. Jag firar väl inte Halloween så mycket heller direkt, men varför inte ta den ena eller andra orsaken som anledning för att fira lite?

  SvaraRadera
 11. Haha nej någon thanksgiving vill jag inte ha men kul med lite fest då och då

  SvaraRadera