måndag 19 november 2018

Tematrio - Mansdagen

Det är måndag och då är det Lyrans tematrio. Den här gången är temat internationella mansdagen. Så här skriver Lyran: Idag är det internationella mansdagen och det uppmärksammas med ett tema på bloggen.

Berätta om tre bra romaner där män framställs på ett positivt sätt!

Är det internationella mansdagen? Jag trodde det var mansdag 364 dagar om året. Men kul tema i alla fall. Inte helt självklart att komma på bra svar. Det är inte helt ovanligt att män är mördare, bödlar, brottslingar av olika svar. Eller också gör männen bra saker i böckerna, men framställs ändå som inbilska fåntrattar. Hercule Poirot dyker upp i skallen ;)

Jag tror i alla fall att jag inleder med Fredrik Backmans En man som heter Ove. I bokens inledning får man bilden av en karl som är sällsynt insnöad. En person som ingen skulle vilja ha som granne.
Men efterhand nyanseras bilden. Man får som läsare en insikt i vad som skapat den här figuren, och mot slutet förstår man att detta är en mycket fin människa, som livet farit fram ovarsamt med.

Dit vinden blåser av E.V. Thompson är en bok som innehåller mycket. Den utspelar sig i 1840-talets Cornwall. Där arbetar gruvarbetare under fruktansvärda förhållanden. Den unge Josh ser hur människor i hans närhet slits ut och dör. När han får möjlighet att utbilda sig till ingenjör vill han använda sina kunskaper till att förbättra gruvarbetarnas förhållanden.
Hans engagemang för gruvarbetarna och deras försök att sluta sig samman i fackföreningar ses dock med oblida ögon av Cornwalls gruvägare.
Hans stora kärlek är en ung zigenarflicka. Ja, boken utspelar sig i en tid då det fortfarande fanns ett folk som kallades zigenare. De älskar varandra, men ödet skiljer dem åt. Flickan Miriam gifter sig med Josh' bäste vän, men föder hans barn.
Istället gifter han sig med en flicka från en mer välsituerad familj. Givetvis blir de inte lyckliga.
Mer ska jag inte berätta, för jag vill gärna rekommendera boken till andra. Det är en bok som speglar svåra sociala förhållanden, men som även innehåller mycket kärlek, hat och avundsjuka.
Men Josh är en man som man kan känna stark sympati för.

Slutligen Den gamle och havet av Ernest Hemingway.
Det är en bra, och sorglig, roman om den gamle fiskaren Santiago som betraktas som otursförföljd. Därför får "pojken" inte följa med honom ut och fiska längre. Ensam sitter han i sin båt, när han äntligen får den stora fisken på kroken. I dagar kämpar han mot fisken och vinner. Han lyckas döda jättefisken och börjar se fram mot att få sälja fiskköttet på marknaden.
Men hajarna attackerar och tar bit efter bit från fisken. Till slut finns bara ryggfenan och huvudet kvar.
Ernest Hemingway fick Pulitzerpriset för denna roman 1953 och den anses vara den avgörande orsaken till att han 1954 erhöll Nobelpriset i litteratur.

10 kommentarer:

  1. Den gamle och havet är så otroligt bra! Tack för tips om de andra!

    SvaraRadera
  2. Dit vinden blåser har jag, tror du rekommenderade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag vet att jag har nämnt den några gånger tidigare.

      Radera
  3. En man som heter Ove kommer jag nog läsa en dag.

    SvaraRadera
  4. Tänkte också på Ove, men valde en annan väg ...

    SvaraRadera
  5. Den gamle fiskaren är väl en riktig Jobs - typ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänker du på Job i Bibeln eller Steve Jobs? 😄

      Radera