tisdag 25 december 2018

En julsaga

Titel: En julsaga
Originalets titel: A Christmas Carol
Författare: Charles Dickens

Bilden här bredvid visar inte boken jag har. Biblioteket hade ingen bok med bara den här berättelsen, utan jag lånade en bok som heter Julberättelser, och där är En julsaga den första.

De flesta av oss har säkert hört talas om En julsaga. Berättelsen om den elake och girige Ebenezer Scrooge. Han som får besök av tre andar. Den har filmatiserats, men jag har aldrig tidigare läst den. En kul grej är att Joakim von Anka var betydligt elakare när han först dök upp än i senare Kalle Anka-tidningar. Hans engelska namn är Scrooge McDuck.

Detta är en av de riktigt klassiska julberättelserna. Scrooge får först besök av sin kompanjon, som varit död i sju år. Denne vill varna Scrooge för följderna av att fortsätta att älska pengar och hata julen. Tre andar besöker honom. Den första är gångna julars ande, som visar honom de jular som varit och som kanske kan visa de felaktiga val som fått Scrooge att bli den misantrop han är. Den andra anden är den nuvarande julens ande. Scrooge får se hur hans anställde firar jul i fattigdom med en son som inte kommer att leva ett år till. Slutligen kommer den tredje anden som är kommande julars ande. Denne visar Scrooge en jul där en girig man har dött och ingen saknar honom eller bryr sig om honom. Till slut inser Scrooge att han själv är den döde. Givetvis får andarnas besök Scrooge att inse att han radikalt måste ändra sitt liv och han blir generös och livsbejakande och ingen älskar julen mer än han.

Det är en moraliserande berättelse, men söt ändå. En berättelse som, likt Lille Viggs julafton, vill lära människor att bry sig mer om andra än om sig själv.

Vargnatt utmanade sig själv och andra att läsa en klassiker varje månad under årets första halvår och den har sedan förlängts till att gälla hela året. En julklassiker är min decemberklassiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar