söndag 16 december 2018

En smakebit på söndag - Flickan som gifte sig med ett lejon

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet den här veckan är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag ska börja läsa heter Flickan som gifte sig med ett lejon och är en samling berättelser skrivna av Alexander McCall Smith

I Flickan som gifte sig med ett lejon har Alexander McCall Smith samlat en rad tankeväckande och underhållande berättelser från Afrika. Läsare av hans succéserie om Damernas detektivbyrå kommer att känna igen miljön, som också här är Botswana och Zimbabwe.
De flesta av bokens berättelser är fabler och folksagor som McCall Smith fått höra av lokalbefolkningen och sedan omdiktat på sitt oefterhärmliga vis. Precis som i verkliga livet blandas här komik med tragik och vardagsliv med magi - allt förmedlat med det goda berättarhumör som är McCall Smiths signum.

Smakbiten kommer från sidan 13:

Förut var Leoparden och Geten och Pärlhönan och Vildkatten goda vänner. Alla bodde på samma ställe, i närheten av några kullar som höjde sig ur slättlandet, och där det fanns friskt vatten och svala legor, platser att sova på.
Geten hade några alldeles särskilt fina barn, som hon med rätta var mycket stolt över. De var starka och friska och kunde stå på bakbenen och äta löv på buskar som de andra djuren inte nådde upp till. Och de var särdeles kloka barn: de visste mycket om den här världen, och det var de andra barnen avundsjuka på. Leopardens barn var inte så kraftfulla. De kunde inte springa lika fort som leopardbarn brukar kunna, och deras päls var glanslös och tovig.
När Leoparden såg Getens barn leka i gräset fylldes hennes hjärta av hat. Getbarnen fick hennes egna att se så magra och ynkliga ut - så hon önskade getbarnen ur världen.

24 kommentarer:

 1. McCall Smith är ju rolig, tack för tips.

  SvaraRadera
 2. Det var verkligen länge sedan jag läste fabler! Av författaren har jag läst en bok, den första i serien.

  SvaraRadera
 3. Har bara läst en bok av honom, den första om damernas detektivbyrå, och jag var väl inte helt övertygad. Den här låter dock väldigt intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag var inte heller övertygad, men fabler verkar kul 🦍🐪🐂🐑

   Radera
 4. Har precis som Monika läst den första om damernas detektivbyrå, tyckte mer om tv-filmerna som visades förut, och så ett par i den andra serien. Den här låter trevlig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Jag läste fabler med stor behållning som barn. Det var så härligt att själv försöka klura ut vad som var fabelns "läxa". Jag har faktiskt inte läst MCCallSmith, är väl den enda, men denna bok väckte ett intresse. Tack för smakbit och trevlig tredje advent

  SvaraRadera
 6. Har läst några av böckerna om Damernas detektivbyrå. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag läste två men föll inte för den serien.

   Radera
 7. Läst några böcker i serien om detektivbyrån. TV-serien var nog ändå snäppet bättre. Den här med fabler kände jag inte till, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Jeg tror jeg har lest denne boken, men er litt usikker fordi jeg ikke kommer på den norske tittelen. Kan det være en bok som har en historie om løven og honningen?
  Ha en riktig fin søndagskveld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, någon sådan historia finns inte med.

   Radera
 9. En väldigt söt bok men inget som lockar mig direkt.

  SvaraRadera
 10. jag läste någon av McCalls första sedan blev det inte mera. den här boken kände jag inte till. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 11. Ebn känd författare men den här boken har jag inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tog den lite på måfå i bibliotekets hylla.

   Radera