söndag 23 december 2018

En smakebit på söndag - En julsaga

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag ska börja läsa heter En julsaga och är skriven av Charles Dickens. (Bilden här bredvid visar inte boken jag har. Biblioteket hade ingen bok med bara den här berättelsen, utan jag lånade en bok som heter Julberättelser, och där är En julsaga den första.)

De flesta av oss har säkert hört talas om En julsaga. Berättelsen om den elake och girige Ebenezer Scrooge. Han som får besök av tre andar. Den har filmatiserats, men jag har aldrig tidigare läst den. En kul grej är att Joakim von Anka var betydligt elakare när han först dök upp. Hans engelska namn är Scrooge McDuck.

Här är en smakbit, just när Scrooge hemsökts av sin gamle kompanjon Marleys vålnad, som berättat för honom att han kommer att få besök av de tre andarna:

Luften var fylld av spöken som irrade hit och dit i rastlös iver och under högljudd klagan. Alla släpade de liksom Marleys ande på kedjor, en del var sammankopplade - det var antagligen brottsliga regeringar - och ingen var fri. Scrooge hade varit personligen bekant med flera under deras livstid. Bland annat kände han mycket väl igen en gammal ande i vit väste med ett väldigt kassaskrin kopplat vid sin fotled; han skrek ömkligt över att inte inte kunde hjälpa en stackars kvinna med ett barn som satt på ett trappsteg nedanför honom. Allas sorg var tydligen att de ville ingripa i jordiska angelägenheter för att hjälpa men för alltid hade förlorat förmågan därtill.

10 kommentarer:

 1. blir sugen på att se filmen igen, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 2. Klassiker som en kan läsa och återse. Tack för smaken, passar på och önskar god jul!

  SvaraRadera
 3. en passande smakebit. tack för den!

  SvaraRadera
 4. Jag är osäker på om jag har läst den, men jag vet att jag har sett den i alla fall :)

  SvaraRadera
 5. Inte läst, bara sett filmen. Borde förstås läsa boken också, mycket man borde... ;)
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns det många borden och måsten. Men den här kändes som en bra julläsning.

   Radera