torsdag 22 augusti 2019

Helgfrågan v. 34

Helgfråga från Mias bokhörna. Mia funderar över hur vissa böcker innehåller så mycket "mellanspel" att bokens verkliga ämne och budskap glöms bort. Helgfrågan lyder:

Vad tycker du är för mycket mellanspel i böcker?

Det jag tycker är jobbigast är när det blir för mycket miljöbeskrivningar. Det är klart att författaren måste ge en viss information om var händelserna utspelar sig, men att behöva läsa om alla blommor som blommar, bilar som tutar, humlor som surrar, hundar som skäller och så vidare kan bli lite för mycket. Framför allt när jag inser att det inte är något som för historien framåt, utan antagligen finns där därför att författaren har läst någonstans hur viktigt det är med miljöbeskrivningar i böcker.

14 kommentarer:

 1. miljöbeskrivningar gillar jag när det är trevliga platser, som resa i läsfåtöljen, speciellt växter är jag intresserad av :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska det stå en massa om växter i en deckare, så bör det vara bolmört eller liknande, som använts för att ta livet av mordoffret ;)

   Radera
 2. Jag gillar att läsa om olika miljöer men det behöver inte vara detaljerat till max som det kan vara i en del böcker ;)

  SvaraRadera
 3. Jo, miljöbeskrivningar kan lätt bli för ingående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tappar lätt intresset om det bara fortsätter.

   Radera
 4. jag läser gärna om miljöer men jag blir lite irriterad när författare briljerar med kunskaper inom arkitektur. (det kan vara för att jag inte har några själv. naturligtvis.) mansardtak tycker jag är fint. det har jag lärt mig i alla fall. tycker att det är kul när fauna och flora beskrivs. jag vill vara där, så att säga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl detta med information som bara fyller ut texten som kan bli jobbig. Det kan vara miljöbeskrivning i form av arkitektur eller som i Robinson Crusoe beskrivningar av hur många korn havre han hade att så och hur stor skörden sedan blev. Om och om igen...

   Radera
 5. Gillar nog främst naturbeskrivningar och beskrivningar av väderförhållanden som inger en viss stämning till helheten. Har mindre överseende med sånt som liknar rena glassiga mäklarbeskrivningar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har råkat ut för det sistnämnda också i mitt läsande :)

   Radera
 6. Jag håller med dig för mycket miljöbeskrivningar är jobbigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får inte bli en utfyllnad som tar fokus från berättelsen.

   Radera