tisdag 12 april 2022

Tisdagstrion: Djur på omslaget

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat djur på omslaget. Här är min djuriska trio: 

Den långa flykten av Richard Adams är en äventyrsroman av episkt format. Den utspelar sig under några få månader på en avgränsad bit engelsk landsbygd. Det är en berättelse om plötslig flykt och om kampen för att överleva, om hjältemod och politiskt ansvar, om ledarskap och sammanhållning. Efter att ha läst den var jag helt tagen. Vilken bok!
Visst låter det kanske lite märkligt. En roman om ett antal kaniner som flyr från sin koloni för att överleva. Men den är mycket bättre än vad man skulle tro om man inte visste något om den.
Richard Adams har läst in sig på hur kaniner uppträder, både vildkaniner och tamkaniner, och skapat detta verk. Sedan har han gett de olika kaninerna egenskaper, som vi nog kan känna igen även bland oss människor. Vissa är ledare som de andra vill följa. Andra är härskare som får sin makt genom våld och terror. Där finns modiga kaniner, räddhågsna kaniner, kaniner som kanske inte är så modiga men som ställer upp när det gäller. Miljöbeskrivningarna är dessutom mycket bra, vilket får mig att se landskapet framför mig, även om jag inte har författarens kunskaper när det gäller den engelska floran.
Adams har även skapat ett kaninspråk där de viktigaste orden i deras liv finns angivna i en särskild ordlista.
Det mest fantastiska är kanske ändå att boken bitvis är riktigt spännande. Jag läser ivrigt för att få veta om hövdingen Hassel-rah, den synska Femman, den modige Kronan, den lille Koppen och alla de andra kaninerna ska klara sig.
Någon barnbok är inte detta. Jag har svårt att bestämma mig för om den ska ses som en ungdomsbok eller en vuxenbok, men det kvittar. Jag älskade den!

Boken Gatukatten Bob beskriver ett mycket annorlunda människoöde (och kattöde). Gatumusikern James Bowen har fått en träningslägenhet medan han försöker bli av med sitt drogberoende. Då träffar han på en skadad, röd gatukatt, som fullständigt förändrar hans liv.
Han ger katten namnet Bob. Katten visar sig vara osedvanligt intelligent och snart är de båda oskiljaktiga. James tar hand om Bob, och detta att han för första gången är ansvarig för någon annans välbefinnande gör att han blir mer motiverad än någonsin att reda upp sitt liv.
Livet är inte lätt för James, för han har hela tiden kravet på sig att varje dag få ihop pengar för att klara överlevnaden för sig själv och Bob.
James Bowen skriver sålunda om sitt eget liv tillsammans med Bob, och det är en både roande och rörande berättelse.
James Bowen själv står sålunda som författare, men jag tycker det bör nämnas att han haft hjälp av författaren Garry Jenkins att få det till en sammanhängande berättelse, vilket han också nämner i efterordet.
Gatukatten Bob är en lättläst bok, som är mysig att läsa. Rekommenderas till den som vill ha en bok som på en gång är lättsam och behandlar faktiska sociala problem.

Ingenting att se av en känd bokbloggare :)
Carin blir som liten påkörd av en bil och blir rullstolsburen. Familjen bor i ett tvåvåningshus, men på grund av sitt handikapp kan Carin aldrig komma upp på övervåningen. När hon frågar föräldrarna vad som finns där uppe och om de kan bära upp henne så att hon får se blir alltid svaret: "Där finns ingenting att se!"
Detta gör att Carin börjar fantisera om vad som kan finnas på den våning hon inte kan nå till. Hörs det något ljud från övervåningen skapar hon sig omedelbart en egen bild av vad det kan vara.
Åren går. Föräldrarna avlider och Carin ärver huset, men fortfarande har hon inte fått se övervåningen. Hon bor ensam och följer vad som händer i världen genom tidningar, radio och TV. Vi följer samhällsutvecklingen genom hennes ögon.
När hon är 80 år bestämmer hon sig för att hon ska se övervåningen innan hon dör. Hon tar sig ur rullstolen och släpar sig uppför trappan. Äntligen får hon se hur det ser ut där. Det är en sanning som dödar henne.

28 kommentarer:

 1. trevligt trio, bra läst Den långa flykten.

  SvaraRadera
 2. Den här veckan har jag läst alla tre! :)

  SvaraRadera
 3. Den långa flykten är den enda jag har läst och den är med hos mig också 🙂

  SvaraRadera
 4. Kaninboken har jag läst/sett som tv-serie. Din bok tänker jag läsa, frågan är när?

  SvaraRadera
 5. har faktiskt bara läst boken av den kände bloggaren. och det är inte så bara

  SvaraRadera
 6. Dwn långa flykten har jag läst och sett som film/tv-serie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Imponerande att någon vågat sig på att filmatisera den.

   Radera
 7. Gatukatten bob är en jättefin berättelse. Tack för övriga tips.

  SvaraRadera
 8. Den långa flykten tyckte jag mycket om när jag läste den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt att man kan bli så fascinerad av uppdiktade kaniners levnadsöden.

   Radera
 9. Den långa flykten har jag läst. Och sett filmen.

  SvaraRadera
 10. Att jag inte tänkte på Bob! Jag har läst alla tre böckerna om honom, och de är så mysiga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst två av dem, och visst är de mysiga. Men med ett stänk av allvar också.

   Radera
 11. Ingenting att se vill jag skaffa mig på en gång efter din beskrivning. Gatukatten Bob verkar också läsvärd. Den långa flykten tycker jag om

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan beställa den direkt från mig :)

   Radera
 12. Den långa flykten tycker jag väldigt mycket om. Mina elever tycker mycket om Gatukatten Bob.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med både dig och dina elever :)

   Radera
 13. Nämen, här hade jag ju faktiskt läst alla tre! ;)

  SvaraRadera
 14. Den långa flykten vill jag verkligen läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en bok som alla borde läsa.

   Radera