fredag 1 april 2022

Fem en fredag v. 13: April

Fem en fredag kommer från bloggen elisamatilda. Varje vecka ställer Elisa fem frågor. Den här gången kallar hon temat april.

1. Är du lättlurad?
Det beror nog på. Men jag är kanske lite naiv ibland och litar på folk, och då kan man förstås bli lurad. (Jag tar givetvis inte illa upp om jag blir lurad med ett aprilskämt.)

2. Att lura eller bli lurad?
Det är kul att luras om man kommer på något bra. För tre år sedan la jag upp ett aprilskämt här på bloggen, som jag tyckte var lite roligt. Speciellt som några råkade läsa det någon vecka senare och inte alls var beredda på att det var ett aprilskämt. Ni hittar det HÄR.

3. Vad ser du fram emot med april?
Det blir ljusare och grönare, vilket är härligt. Trevligt med påsken också. Sen råkar jag faktiskt fylla år i april, den här gången på Annandag påsk. I min ålder är ju inte födelsedagar lika betydelsefulla, men det är roligt om barnen kommer ihåg det (och det gör de) och så får man ju äta tårta utan att skämmas det allra minsta :)

4. Odlar du till sommaren?
Vi får se vad det blir. Några tomatplantor får det väl bli i alla fall. Och kanske gurka.

5. Är du beredd på aprilväder?
Aprilväder är det väl alltid svårt att vara helt beredd på. En solig dag kan följas av en dag då det snöar. I Karlstad har vi talat om "schlomkulera" (slomkulorna). Det är stora snöflingor som faller mitt i april. Då sägs det att slommen "går till" i Klarälven. Jag har själv aldrig slommat (fiskat slom.) Bor inte vid Klarälven längre, så vet inte om det fortfarande förekommer.

26 kommentarer:

 1. Slomkulor är jag inte bekant med! Är det ett aprilskämt rent av? Men i Jössefors utanför Arvika slommade man förr i världen åtminstone. Inte särskilt gott att äta, dock, men jag har smakat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns uttrycket väldigt väl från min barn- och ungdomstid. Dock har inte heller jag ätit slom. Min mamma berättade för övrigt hur mormor vid något tillfälle fick en hink med slom från en omtänksam granne. Mormor tackade så mycket, men när grannen hade gått så slog hon in slommen i tidningspapper och kastade den. Mormor kom från Göteborg och var vad vid en helt annan fiskkvalitet :)

   Radera
 2. jag är också naiv, men än så länge har det inte hänt så mycket...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oskyldigt skämtande är dock aldrig fel.

   Radera
 3. Gurka är perfekt att odla, det ska jag också så i år igen. Jag brukar försöka med tomater också men de kräver ju så hejdlöst mycket vatten så de brukar dö när vi åker bort...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi åker nog inte bort, så jag ska nog kunna hålla liv i tomaterna medelst rikligt med vatten.

   Radera
 4. tänkte också försöka med lite tomatplantor. fick några tomater förra året. tycker mig ha stött på slom någonstans tidigare. tar gärna det växlande vädret bara det är ljust och mestadels soligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det håller jag med om. Omväxlande väder och övervägande solsken har jag inget emot.

   Radera
 5. Tårtan är ju något gott att se fram emot! Den vill du väl inte bli lurad på?

  SvaraRadera
 6. Aprilskämt kan ju både vara roliga och lite dumma... men det är väl det som är den bästa typen. Men jag gillar inte såna som är bara löjliga, men humor är ju väldigt olika. Telias i år, tyckte jag var lite fyndig =)

  SvaraRadera
 7. Hahaha! Vilket aprilskämt du la upp:-) Gillade Klimakteriehäxans kommentar om Me Too:-) Sådana aprilskämtar gillar jag skarpt. Du var riktigt duktig där. Är impad!
  Elisas dotter fyller också år på Annandag påsk. Överlag är det många som just fyller år i april.
  Schlom/slom fick jag googla. Det måste vara värmländska eller?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många barn blir gjorda kring midsommar och under semestern. Därför föds faktiskt fler under mars och april än under övriga året.
   Slom är ett annat namn för nors. Förekommer på värmländska, men jag tror att ordet även används i andra delar av landet.

   Radera
 8. Stämmer att aprilvädret kan man aldrig var beredd på just för att det är så ombytligt, men man kan vara beredd på att det är ombytligt :). Gissar att det blev en del reaktioner på ditt blogginlägg med aprilskämtet :)
  Ha en fin helg

  SvaraRadera
 9. Aprilväder är lite lurigt och oförutsägbart. Igår snöade det överraskande nog och idag skiner aprilsolen från en klarblå himmel! Bara att gilla läget!
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har varit likadant med vädret här.

   Radera
 10. Först lyfter jag på hatten och Arnauld-skämtet, såg såå seriöst ut! Förstår om håret reste sig på många som läste inlägget, hihi!
  Sen var jag tvungen att googla slom! Aldrig hört om en dylik fisk. TYdligen en nors, den har jag iaf hört namnet på. Läste roliga berättelser i bloggar om just slomfiske. Man lär behöva ett gäng för att bli mätt!
  Sol idag, mulet imorgon, temperaturen ligger på två varma grader i skuggan. Det kan bara bli bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som väl gjorde att Arnauldskämtet verkade seriöst var nog att det fanns vissa delar som var sanna. Horace Engdahl hade sagt om Arnault det som jag citerade, fast det var i ett annat sammanhang. Och det är sant att flera i Svenska Akademien har erhållit Selma Lagerlöfs litteraturpris.
   Ja, det går åt en hel del slom för att få ihop till familjens middag, även om jag aldrig har ätit det.
   Klart det kommer att bli varmare snart!

   Radera
 11. Läste ditt aprilskämt, tur du tog med Me Too, annars hade jag kunnat gå på det aprilskämtet, är ju lite lättlurad!
  Nu väntar vi på värmen, som ser ut att dröja!
  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Me Too fick reda upp det hela :)

   Radera
 12. Trevligt att läsa dina svar. Aprilskämtet du länkade till var faktiskt riktigt roligt. :-)

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 13. Litteraturprofessorn Me Too hade helt rätt i sitt uttalande! Sådana där skämt är roliga tycker jag, och så länge det leder till ett skratt i slutändan (när man väl förstått) så är det bra.
  Nu är våren snart här, nej det är inget skämt, och då passar det bra att ha födelsedag. Ha det så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror inte någon tog illa upp av det skämtet när de förstått att det inte var på riktigt. Om det varit sant kunde vem som helst ha fått blodstörtning.

   Det ska bli skönt med vår, även om vintern varit tämligen mild.

   Radera