måndag 1 april 2019

Oväntad mottagare av Lagerlöfspris

Jag måste säga att Stiftelsen Selma Lagerlöfs Litteraturpris har gjort ett vågat val när man idag tillkännagivit att man till mottagare av 2019 års pris utsett Jean Claude Arnault.

Arnault blev ju riksbekant i samband med att han anklagades och sedan dömdes för våldtäkt. Han har även anklagats för att ha lämnat ut uppgifter om nobelpristagare i litteratur i förväg; uppgifter som han av allt att döma fått från hustrun Katarina Frostensson, som fram till helt nyligen varit ledamot av Svenska Akademien.

Förslaget att utse Jean Claude Arnault till mottagare av Selma Lagerlöfs Litteraturpris kom från Horace Engdahl, som säger så här om Arnault:
- Han lever det goda livet, han är nästan ensam om det, den ende som har förstånd, han borde göra om Forum till en stilskola för unga män: Bli inte hipsters, bli gentlemen.

Arnault är inte den ende med anknytning till Svenska Akademien att tilldelas Selma Lagerlöfs Litteraturpris. 2012 gick priset till Klas Östergren, 2014 till Lotta Lotass och 2016 till Sara Stridsberg.

I en kommentar till det kontroversiella beslutet att utse Arnault till pristagare säger stiftelsen:
"Vi lever i en tid när många kulturinstitutioner blir hårt kritiserade. Svenska Akademien och Dramaten är exempel på detta. Det är då viktigt att vi som arbetar med kultur håller samman."

Alla är inte glada över beslutet. Den kinesiska litteraturprofessorn Me Too, som just nu föreläser på Karlstads Universitet säger:
- Detta är djupt tragiskt. Tydligen har stiftelsens ledamöter inte förstått att det är 2019, inte 1819.

7 kommentarer:

  1. Älskar den kinesiska professorn. Honom kan du nog få mycket glädje av!

    SvaraRadera
  2. GUD, jag höll på att DÖ! Det var först när jag läste namnet på litteraturprofessorn som det gick upp en talgdank. Läsandes detta 7/4. Pust!

    SvaraRadera
  3. Jag ramlade in här 9/4 helt oförberedd och höll på att sätta i halsen HAHA!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den risken finns alltid på nätet. Tidningarna som innehöll aprilskämt har man ju kastat :D

      Radera