Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat gult & blått på omslagen. Passande med tanke på situationen i Ukraina, men givetvis även för att det var Sveriges nationaldag igår. (Och idag är det min namnsdag, ifall någon känner för att hissa flaggan för den skull...) Här är min blågula trio:
Jan Guillous trilogi om Arn Magnusson. De tre delarna heter Vägen till Jerusalem, Tempelriddaren och Riket vid vägens slut.
Här skapar Guillou en berättelse om ett svenskt klansamhälle under medeltiden, men historien sträcker sig ända till Jerusalem. Mot sin vilja blir den unge göten Arn medlem till Tempelherreorden och vi följer hans liv och äventyr tills han äntligen får återvända till fäderneslandet.
Det finns en fjärde del också, men den är fristående. Den heter Arvet efter Arn och handlar om Birger Jarl, som sägs vara den som grundade Stockholm.
Historien om Arn Magnusson är uppdiktad av Jan Guillou. Det har dock inte hindrat folk från att vallfärda till Västergötland för att se de platser där Arn sägs ha vandrat.
Trohetseden är andra delen i Anton Bergs De Aderton-trilogi. Första delen hette just De Aderton. Journalisten Axel Sköld gräver vidare för att avslöja ett mer än 200 år gammalt sällskap, som i hemlighet styr Sverige. Ett sällskap som både har låtit mörda en svensk kung och en statsminister när dessa har stått i vägen för organisationen. Att försöka avslöja De Aderton är dock livsfarligt.
Som jag nämnde i recensionen av De Aderton så ger historien naturligtvis foliehattsvibbar, men författaren tror mig veterligt inte på denna konspiration. Det hindrar inte att han skapar en riktigt intressant historia. Och jag älskar den dryge men samtidigt vänlige professor Skrak som ger Axel Sköld och därmed samtidigt läsaren en god inblick i både svensk historia och konsthistoria.
Snygga färger med svenska författare.
SvaraRaderaBlått och gult passar till svenska författare.
RaderaSnygga färger!
SvaraRaderaTycker jag också :)
RaderaInser att Dorés bibel har jag ju inte läst, jag som älskar Torgny L!!! Arn-serien har jag valt bort, för svart-vit i personteckningen tyckte jag (testade del 1).
SvaraRaderaDå får du leta rätt på Dorés bibel.
RaderaTorgny Lindgren är suverän! har inte läst mycket av Guillou mer än någon del i serien om Arn. Anton Berg känner jag bara till som choklad
SvaraRaderaVisst är Lindgren enastående!
RaderaIntressanta böcker, inga jag har läst men Torgny Lindgrens bok låter verkligen intressant. Såklart känner jag till Guillou :)
SvaraRaderaJag tycker verkligen om Torgny Lindgren, även om det finns någon enstaka bok av honom som jag haft svårt för.
RaderaLåter som tre intressanta böcker. Tack för tips.
SvaraRaderaVarsågod!
RaderaDorés bibel har jag läst men käre värld minns jag något av den? Omläsning?
SvaraRaderaKanske kan vara värd att leta fram ur gömmorna :)
RaderaArn serien har jag i pocket
SvaraRaderaDuger nog att läsa som pocket också :D
RaderaDorés bibel skriver jag upp på läslistan. Handlingen engagerar och jag tycker om Torgny Lindgrens berättande
SvaraRaderaHan har en egen stil.
RaderaNär jag gick lärarlinjen på högskolan fick vi åka runt på platserna där Arn utspelar sig. Jag kan varmt rekommendera att först läsa böckerna för att sedan åka ut och se de platserna :)
SvaraRaderaJa, varför inte! Bara man kommer ihåg att det är fiktion.
RaderaTrohetseden vill jag läsa.
SvaraRaderaLäs De Aderton först!
RaderaAnton Bergs böcker är jag nyfiken på.
SvaraRaderaJag ser fram mot tredje delen i den trilogin.
RaderaLäst första delen i Anton Bergs trilogi. Konspirationsromaner kan vara spännande. Fast kanske inte så lämplig läsning för just foliehattar... ;)
SvaraRaderaFoliehattarna har redan så mycket material på nätet att ta del av :)
Radera