söndag 12 juni 2022

En smakebit på søndag - Damaskus

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Damaskus och är skriven av Iben Albinus.  

Sigrid Melin tar anställning på ett stort telekombolag och utstationeras på företagets kontor i Damaskus. Hon våndas över att behöva lämna kvar familjen hemma i Köpenhamn men ser den tillfälliga vistelsen i Syrien som en chans att bli en del av den förändringsvåg som drar genom regionen. Året är 2011 och den arabiska våren pågår för fullt. När regimen tar till brutala medel för att slå ner upproret tackar Sigrid ja till ett farligt uppdrag för den danska underrättelsetjänsten. I Syrien träffar Sigrid samtidigt ungdomsväninnan Reem, som hon efter en dramatisk händelse separerades från under studieåren i Köpenhamn. Nu återförenas de i Damaskus. Men det visar sig snart att Reem står på motsatt sida i konflikten. Hon leder en säkerhetsfirma och har nära kopplingar till regeringen. Medan Sigrid försöker göra det rätta leder hon både sig själv och dem hon älskar in i en livsfarlig konspiration - och hon tvingas fråga sig vem som i slutänden är vän och vem som är fiende.

Smakbiten är hämtad från sidan 37

NorComs huvudkontor var formgivet av en prisvinnande finsk arkitektbyrå som Sigrid hade läst om i ett magasin om skandinavisk design. Telekombolaget låg i utkanten av Stockholm, dit hon ankommit med flyg samma förmiddag. Hon hade tagit ledigt. Bara Andreas visste att hon var här. Han hade inte jublat över att hon åkte på intervjun, men erkände att han var nyfiken på den ekonomiska sidan av det hela. Fördubblades hennes lön kunde han stämpla ut. Skriva boken. Men han var splittrad - som hon själv. Ingen visste om upproret i arabvärlden skulle nå Syrien också.

14 kommentarer:

 1. Just det, den här fick jag ju. Hoppas den är bra 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ska bli spännande att läsa :)

   Radera
 2. Svar
  1. Roligt med alla dessa nya författare.

   Radera
 3. Att läsa om arabiska våren, nu? Lockar nog inte dessvärre, hoppas du finner den intressant och spännande! Trevlig söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, jag läser även böcker som utspelar sig på 1800-talet.

   Radera
 4. Tack för smakbiten!
  Helt ny författare för mig.

  SvaraRadera
 5. Den här kände jag inte till. Tack för smakbiten!

  Svårt att kommentera med namn etcetera så blir med anonym……
  Bokdamen
  https://bokdamenblog.wordpress.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så konstigt att det blivit svårare att kommentera med namn.

   Radera
 6. Den här står oläst i hyllan, så intressant att läsa en smakbit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tycks ha fått goda vitsord, så jag tror det här kan bli bra.

   Radera
 7. Den boken kände jag inte till. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera