onsdag 1 juni 2022

Veckans kulturfråga v. 22 2022

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Studenten är ju i antågande, vilket ligger till grund för frågan den här gången. Veckans kulturfråga lyder: 

Vilken bok passar fint som studentpresent?


Den frågan är verkligen inte lätt att besvara. Man bör kanske känna den nybakade studenten för att veta vad som kan passa.
Det finns många klassiker som kan vara bra att läsa. En bok av Selma Lagerlöf är aldrig fel. Eller varför inte Markurells i Wadköping av Hjalmar Bergman? Det kan ge en nyttig inblick i hur studentexamen kunde gå till anno dazumal.
Men kommer böckerna att bli lästa? Om studenten i fråga är intresserad av litteratur så har han eller hon redan läst dessa böcker. Och om intresset saknas, ja då tas boken emot med ett snett leende och förpassas sedan till en kartong någonstans. Det kan gälla även om man väljer modernare böcker.
Så jag drar istället till med en bok av Will Cuppy som jag nyligen läste. Cuppy påbörjade boken 1933 och höll på till sin död 1949. Han hade inte bråttom. Den heter Nästan samtligas nedgång och fall. På ett humoristiskt sätt berättar han om ett antal ryktbara gestalter i historien. Han skalar av dem deras vackra yttre och ger läsaren en bild av hur de var i all sin mänskliga skröplighet. Boken kan tjäna som en påminnelse, som slaven på kejsarens vagn hade i uppgift att påminna den höge potentaten om: "Memento te mortalem esse!" (Kom ihåg att du är dödlig!) Det kan även vara en nyttig påminnelse till 19-åringar som tror att de vet allt.

6 kommentarer:

 1. en bra Nobelpristagare passar, Lagerlöf till en värmländsk student. Har du själv läst dina presentböcker? Blir nyfiken, måste kolla Will Cuppy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om jag fick några presentböcker på min student. Och det är så längesen, så jag minns inte. 44 år sedan!

   Radera
 2. vid tiden för studentexamen upplevde en sig ju som helt odödlig. Anna - Karin Palms bok om Lagerlöf blir bra. och så köper du en till dig själv också så får du mängdrabatt. och det är sant att en ju måste känna studenten ganska väl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att jag inte har någon student i familjen eller bekantskapskretsen.

   Radera
 3. Vilket roligt tips! Den blev jag nyfiken på.

  SvaraRadera