måndag 9 maj 2022

Nästan samtligas nedgång och fall av Will Cuppy

Titel: Nästan samtligas nedgång och fall

Originalets titel: The decline and fall of practically everybody

Författare: Will Cuppy

Förlag: Norstedts förlag (1989)

Antal sidor: 206

Som den allmänbildade person du är tror du naturligtvis att du vet det mesta om historiska kändisar som Perikles, Kleopatra, Attila, Karl den Store eller Leif Eriksson. Men där har du allt fel! I sina spexiga, vanvördiga och allt igenom grundlärda historiska kåserier framställer Will Cuppy historiens kända (eller snarare ökända) odödliga gestalter i all deras mänskliga skröplighet. Att dårskapen regerar världen är förvisso en gammal cynisk sanning, men sällan har det visats så roligt och träffsäkert som här, med exempel ur världshistoriens kuriosasamling.

Nästan samtligas nedgång och fall av Will Cuppy är en riktigt underhållande bok. Den utkom på engelska första gången 1950. Tro för allt i världen inte att boken är ett hastverk.Han påbörjade den här boken 1933 med avsnitten om de gamla egyptierna och vid sin död 1949 hade han hunnit fram till 1700-talet.

Ofta är det inte själva brödtexten som är det roligaste, utan fotnoterna. Han har en sarkastisk humor som verkligen tilltalar mig.

Jag hittade den här boken på en rea vid något tillfälle (tror jag), men det går säkert att hitta den på biblioteket.  Läs den! Jag tror inte du kommer att ångra dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar