onsdag 18 maj 2022

Veckans kulturfråga v. 20 2022

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Denna veckas fråga har inspirerats av den nyligen genomförda ESC. Veckans kulturfråga lyder: 

Vilken kultur från ett land som tävlade i Eurovision vill du lyfta fram?

Det känns som om hela världen är med nu för tiden. När jag växte upp var det högst 20 länder som var med och det behövdes inga semifinaler. Och vi sa inte "joråvision" om tävlingen utan Eurovisionsschlagerfestivalen (om jag inte missminner mig). Nåväl, nog om detta, annars kommer jag att ses som gôbbgrinig ;)

I Österrike levde kompositören Wolfgang Amadeus Mozart. En gigant bland Europas kompositörer, men han dog tydligen utfattig och begravdes i en fattiggrav. Ett av hans verk var Trollflöjten. Bilden är hämtad från Ingemar Bergmans filmatisering, där bland annat Håkan Hagegård medverkade.

Detta får mig att tänka på när yngsta dottern var liten och jag vid ett tillfälle utnyttjade möjligheten att som förälder vara med en dag i skolan. Detta var kanske i första klass. Fröken börjar berätta om en kompositör som hette Vivaldi och som hade tappat inspirationen. Men när han gick ut och hörde fåglarna kvittra fick han inspirationen åter och komponerade De fyra årstiderna, och nu skulle vi få höra ett stycke från det verket. Hon satte på skivan och vi fick höra någon sjunga: "Pap, pap, Papageno!"

Jag ville inte genera lärarinnan, utan jag väntade tills det blev rast. Då sa jag lite försiktigt att det vi hade hört påminde mycket om Mozarts Trollflöjten. Vi tittade på CD-skivans fodral och skivan hade ju två sidor. Melodi nummer 9 var Våren av Vivaldi på den ena sidan och på den andra sidan var det Mozarts Trollflöjten :)

Frankrike, Spanien och Italien är kända vinländer, men även Australien producerar vin. Jag tycker att Jacob's Creek är ett riktigt gott vin. (Hm, jag borde nog köpa hem ett par flaskor!)

Något som väl Spanien är känt för är tjurfäktningarna. Jag har aldrig besökt någon tjurfäktning (jag har överhuvudtaget aldrig varit i Spanien om man bortser från en vecka på Mallorca för längesen) och jag är väl egentligen inte speciellt trakterad av tanken på att en stackars tjur ska plågas ihjäl på en arena, men på bilden bredvid har i alla fall tjuren fått möjlighet att ge igen.

I Nederländerna har man odlat tulpaner i århundraden. Under en period på 1600-talet drabbades landet av tulpanmanin. Många spekulerade i tulpanlökar och priset på särskilt åtråvärda lökar kunde motsvara tio gånger en skicklig hantverkares årslön.

Men till slut kom man väl till insikt om hur galet det var att betala så mycket för tulpanlökar och priset störtdök. Det är den första kända "finansbubblan".

8 kommentarer:

 1. tänk så mycket bra kultur, musik tänkte jag inte på, men har varit på flera trevliga Mozart- konserter.

  SvaraRadera
 2. Tulpantraditionen är verkligen värd att älska.

  SvaraRadera
 3. vilken blunder! fröken borde själv ha observerat det omedelbart, kan jag tycka. tjurfäktning skulle jag aldrig gå på. har varit på en boxningsmatch. det räcker och blir över. ska testa vinet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon bör nog ha tyckt att det var pinsamt när jag påpekade det.

   Radera
 4. Tack för en spännande, kulturell resa! Jag besökte Jacobs Creek för drygt 20 år sedan på en vinresa. Det var en trevlig tur.

  SvaraRadera