lördag 28 maj 2022

Mordet i prästgården av Agatha Christie

Titel: Mordet i prästgården

Originalets titel: The Murder at the Vicarage

Författare: Agatha Christie

Förlag: Bookmark Förlag (2022)

Antal sidor: 292

England 1930. I Den sömniga byn St Mary Mead hittas överste Protheroe, en illa omtyckt man, mördad. Det är kyrkoherden Clement som finner honom, bara timmar efter att han själv uttalat orden: "Den som mördar Protheroe, skulle göra världen en stor tjänst." Vi sidan av polisens haltande utredning gör Miss Marple, bygdens gamla ungmö, egna undersökningar. Hon finner att det inte bara är kyrkoherden, utan hela byn som har motiv att mörda Protheroe.

Mordet i prästgården av Agatha Christie är den första av böckerna med Miss Marple som den som löser mordfallen. En gammal ungmö med ett skarpt intellekt, även om de som känner henne kan tro att hon är lite velig när hon alltid drar upp någon parallell till något som tidigare hänt.

Berättare är kyrkoherden Leonard Clement, som är den som finner den mördade överste Protheroe. Den döde sitter i stolen vid skrivbordet i kyrkoherdens arbetsrum i prästgården. Det dröjer inte länge förrän någon erkänner att han begått mordet, men är han verkligen skyldig?

Det visar sig snart att flera personer skulle kunna ha anledning att avsky den allt annat än älskvärde översten. Och i klassisk Christiestil finns många "red herrings", det vill säga falska ledtrådar. 

Kommissarien som leder utredningen av mordfallet är en inbilsk fårskalle. Istället är det Miss Marple som, med benäget bistånd av kyrkoherde Clement, löser gåtan.

Mordet i prästgården är väl inte den bästa av alla de pusseldeckare som Agatha Christie producerade, men ändå mycket trevlig att läsa. Förutom det som har med mordfallet att göra är det roligt med skildringen av en by på den engelska landsbygden med herrskap och tjänstefolk. Boken gavs ut första gången 1930.

(Dessutom tycker jag om det fina omslaget som Bookmark Förlag givit boken.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar