söndag 4 februari 2024

En smakebit på søndag - Ställ ut en väktare

Idag är det söndag. Utan att spoila delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Ställ ut en väktare och är skriven av Harper Lee.

Det har blivit femtiotal i den sömniga småstaden Maycomb i Alabama. Den 26-åriga Jean Louise Finch - eller Scott som hon kallas - återvänder hem från New York för att besöka sin åldrade far och barndomshjälte Atticus. Hon kliver av tåget i en tid av radikal förändring, präglad av den spirande medborgarrättsrörelsen. Resan hem blir ett uppvaknnde. Maycombe är fullt av minnen från förr, och mötet med människorna hon växt upp med tvingar Jean Louise att rannsaka sig själv och sina övertygelser.

Smakbiten är hämtad från sidan 53:

Maycomb fick sin första asfalterade gata så sent som 1935, tack vare F. D. Roosevelt, fast inte ens då var det någon egentlig gata som asfalterades. Av någon anledning bestämde presidenten att den öppna platsen mellan ingången till Maycombs mellanstadieskola och grusvägen som ledde till skolgården behövde förbättras. Så skedde, vilket resulterade i skrubbade knän och spräckta skallar för barnen och en kungörelse från rektorn om att ingen fick leka ringlande ormen på asfalten. Sålunda såddes en känsla för delstatligt självbestämmande i hjärtat på Jean Louises generation.

16 kommentarer:

 1. Han är väl författare till "To kill a mocking bird"?! Minns att jag läste boken när den kom ut, och jag gillade den. Enda boken jag läst av honom faktiskt. Borde kanske ta mig an fler...

  SvaraRadera
  Svar
  1. HON är författare till To kill a mocking bird (Dödssynden). Den fick hon Pulitzerpriset för. Hon skrev bara två böcker. Dödssynden kom 1960 och Ställ ut en väktare 2015.

   Radera
  2. Tack för rättelsen!!! Vet inte varför jag alltid trott att Harper är ett manligt förnamn. Nu vet jag att det är ett kvinnligt namn. Tack:-)

   Radera
  3. Nja, Harper är nog inget kvinnonamn. Hon hette Nelle Harper Lee, men som författare kallade hon sig Harper Lee.

   Radera
 2. låter som en intressant historisk bok, sett någon svartvit filmatisering av en annan ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen en filmatisering av den andra boken.

   Radera
 3. Tack för smakbiten!
  Den har jag läst!

  SvaraRadera
 4. Jag har faktiskt inte läst Dödssynden men såg att den finns på rean och funderade på att slå till.

  SvaraRadera
 5. Visst är det här en slags fortsättning på Mocking bird? Tycker jag känner igen ortsnamnet. Jag lyssnade på den förra boken förra året och var lite förvånad över att den vunnit Pulitzerpriset, läsvärd ja, men inte märkvärdigare än andra böcker. Tack för smakbit, ska kolla om denna också finns som ljudbok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här boken skrev hon faktiskt före Dödssynden, men den utspelar sig senare. Ja, det är samma plats. Manuset hade försvunnit men dök upp igen, och då kunde den här romanen släppas 55 år efter Dödssynden.

   Radera
 6. Dödssynden har jag läst, men inte denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var tvungen att köpa den, för jag tyckte det var så spännande att hon gav ut sin andra bok 55 år efter den första.

   Radera
 7. Den boken fick jag av sonen för ett par år sedan, han letar upp intressanta böcker. Men jag har inte läst den än. To kill a Mockingbird har jag läst dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. To Kill a Mockingbird röstades fram som århundradets bästa roman i Library Journal.

   Radera