måndag 26 februari 2024

Selfie: Namn

Jag upptäckte just att Klimakteriehäxan har någon form av utmaning som hon kallar Selfie. Jag har inte en aning om varför hon kallar den så, men jag kan väl prova den här veckan. Temat är namn.

1. Är du bekväm med namnet dina föräldrar valde att ge dig? Absolut. Jag gillar namnet Robert. Min farmor var dock inte förtjust. Hon ansåg att Robert var något som bara gamla gubbar hette. Jag förstår henne, för det var många som hette Robert i mitten av 1800-talet. Vi väljer ofta namn från vår farfars- och mormors-generation. Det är därför barnets farmor och mormor inte alltid är så förtjusta över barnbarnens namn. Får jag barnbarn någon gång kommer de väl att heta Bengt och Kerstin... Jag heter Curt Robert, där Curt var min pappas namn. Min äldre bror Stellan fick dessutom vår farfars namn, vilket jag är lite avundsjuk för. Han heter Curt Stellan Engelbert.

2. Om du har barn, vad avgjorde i valet av deras namn? Första dottern fick heta Agnes efter min frus farmor. Dottern heter Agnes Sigbritt Margareta. Sigbritt efter min mamma. Margareta är ett namn som den förstfödda flickan i min frus släkt heter i varje generation. Det har hållit i sig i fem, sex generationer, så det var självklart att det skulle bli ett av namnen. När den andra dottern föddes ville jag att hon skulle heta Maria efter min farmor. Min fru var inte så tänd på det, för hon tyckte att namnet var så vanligt, men hon sa ändå inget, eftersom ju första dottern namngivits efter hennes farmor. När hon besökte sin arbetsplats inte så långt efter flickans födelse och berättade om namnet var det någon som sa: "Maria! Men vad roligt att det namnet kommer tillbaka!" Det visade sig att Agnes var ett jättevanligt namn kring millennieskiftet, medan Maria var ovanligt. Så kan det gå. Maria heter Maria Ragnhild Olivia. Ragnhild efter min frus mormor och Olivia efter hennes mormorsmor. Maria har inte riktigt förlåtit oss att hon fick namnet Ragnhild :)

3. Vilket är det otrevligaste kvinno- respektive mansnamn du vet? Jag har inga antipatier mot något kvinnonamn. När det gäller mansnamn skulle det väl vara Adolf, Vidkun eller Muhammed. Fast Gustaf VI Adolf var en fin kung.

4. När folk gifter sig - tycker du då att makarna ska ha bådas efternamn eller ska en av dem skala bort sitt? Hur gjorde du? Jag tycker det känns lite märkligt när mannen byter till kvinnans efternamn. Jag har svårt att låta bli att fråga vad han hette som flicka... Mitt efternamn är ju såpass ovanligt att det inte var aktuellt över huvud taget att jag skulle byta efternamn. Min fru bytte till mitt namn, vilket gladde mig. Men det hade varit helt okej om hon även hade behållit sitt tidigare namn. En del väljer att ge sina barn båda föräldrarnas efternamn, men hur gör man då i nästa generation? Man kan ju inte plussa på med namn hur många gånger som helst. Min fru har haft tre efternamn. När hon föddes var hennes föräldrar inte gifta. Därför fick hon sin mammas efternamn - Granlöf. (Konstigt namn för övrigt. Vem har väl hört talas om en gran med löv?) Något år senare gifte sig föräldrarna, och då fick hon sin pappas efternamn - Wågström. Så gifte hon sig med mig och tog mitt efternamn - Warholm.

5. Bästa hundnamnet? Jag har aldrig haft någon hund, så det har jag inte så många synpunkter på. Dock tycker jag att trenden att ge husdjuren människonamn är lite märklig. Om någon ropar Bertil! räknar jag med att en äldre man eller ung pojke ska vända sig om, inte en tax!

6. Ska ägodelar "döpas" och i så fall varför? När vi köpte vår första gräsklipparrobot bestämde Maria av någon outgrundlig anledning att den skulle heta Gottfrid. Så fick det bli. Jag tyckte namnet var bra. Det torde väl betyda Guds frid, och varje gång jag satt på en stol och såg den klippa gräset istället för att jag behövde göra det så fylldes jag av en gudomlig frid :)

10 kommentarer:

  1. Underbart med gräsklipparen! Håller med dig om att hundnamnen kan blir lite knepiga att hanterna när jycken heter Peter eller Gunnel. Kul att du (sent omsider) upptäckt SELFIEn. Själva basidén är denna: "Själva grundtanken är att man genom att reagera på några nyckelord visar upp något av sig själv, fast då inte i den vanliga formen: en (oftast usel) bild tagen med mobilen, ibland upphakad på en s k selfiepinne (jag har ingen). Men en SELFIE här på bloggen, den kräver ingen extra armlängd och mitt minspel får ni inte heller minsta aning om! Jag kanske inte ens har kammat mig! Än mindre hittat läppstiftet! Här är det nämligen ord som gäller." Ännu tydligare om du läser denna omgångs första SELFIE-text (jag körde snarlik utmaning 2022).
    https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2024/01/vagar-man-foresla-en-ny-selfie.html

    SvaraRadera
  2. Jamen!!! Så kul att du har upptäckt Klimakteriehäxans populära "Selfie". Klimakteriehäxan förklarar ju i sin kommentar vad temat går ut på.

    Alltså Robert gillar jag. Min man hette Robert men kallades kort och gott för Rob, engelsman som han var. Astrid och Maria är tidlösa namn som jag gillar och bara har bra associationer till. Känner många som heter Astrid och Maria. Ragnhild - jag förstår dottern;-) Olivia däremot är ett vackert och tidlöst namn det med. Du känner väl till Olivia Schough, fotbollsspelaren!!!?
    Skrattade gott åt ditt svar om hundnamn. Håller med helt ock hållet.
    Gottfried gräsklipparen - en höjdare!!! Ungefär som Gösta för en städrobot.

    Så kul att läsa din Selfie. Hoppas du vill vara med flera gånger. Klimakteriehäxans "Selfie" är tillsammans med "Hoppa på tåget" och min egen "Skyltsöndag" de tre mest poppis utmaningar som ligger uppe just nu. Ja, inte tror jag att du vill följa "poppis" teman, men ändå;-)

    SvaraRadera
  3. De gamla tycker ofta att babysar inte ska ha gubbnamn....
    Nu är det populärt med korta en eller tvåstaviga namn, gärna utan å,ä,ö... vi får väl bli mer internationella, jag har Å i mitt efternamn, kan ibland vara svårt betala med kreditkortet utomlands. I barnens förnamn ville jag inte ha stavning med C, D, G, F eftersom de bokstäver inte används i finskan 🇫🇮 Mycket som ska funka och kännas naturligt.
    Jag undrar också hur de blir när två men dubbla efternamn gifter sig...

    Hur ofta frågar du kvinnor vad de hette som ogifta?
    Kanske ovanligt, men alla våra sex barnbarn har samma efternamn som vi har 💙

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag visste inte att C, D, G och F inte används i finskan. Det var intressant att få lära sig.

      Nja, det frågar jag sällan kvinnor. Det är bara ibland, med män jag känner som tagit kvinnans namn, som jag retas och frågar vad de hette som flicka :)

      Radera
  4. Har du fått heta Robert bland kompisar eller har det blivit Robban av dig? Jag gillar gamla namn, men håller med din dotter om Ragnhild som inte klingar så vackert. Men hon har ju inte namnet som tilltalsnamn och då är det tillåtet, allt för släktens skull. Jag skulle absolut kunna ha en hund som heter Bertil! Men då ska den se ut som en Bertil! Det viktiga är att djuren blir älskade oavsett namn, det gäller förstås tvåfotingar också...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog få som ser mig som en Robban. De allra flesta kallar mig Robert.

      Radera
  5. Skrattade gott när jag läste dina svar på frågorna 5 och 6! Tack för det!

    SvaraRadera