lördag 5 september 2015

Akrobaten

Titel: Akrobaten
Författare: Jenny Forsberg
Förlag: Klartext (2014)
Antal sidor: 242

Akrobaten av Jenny Forsberg är en bok som jag fått som recensionsexemplar. Enligt baksidestexten är det en roman om sanning och lögn, med familjerelationerna i centrum. Den utspelar sig i Stockholmsförorten Täby, där författaren Jenny Forsberg bor sedan trettio år tillbaka.

Jag blir inte riktigt klok på den här romanen. Den är fylld med en massa konflikter, så att jag efter ett tag blir osäker på vad som egentligen är den röda tråden.

Den är inte svårläst, även om jag har lite svårt för det ungdomliga språket ibland med ord som "keff", men det är egentligen inte en kritik, för kanske är målgruppen ungdomar i Stockholms förorter.

I boken följer man flera personer samtidigt. Det är Tom och Leila som har separerat och deras barn Anna och Victor. Tom är en notorisk lögnare, som saknar förmåga att själv veta när han ljuger. Leila läser kärleksromaner och hoppar mellan olika dieter. Storasyster Anna skär sig i armarna och funderar över sin sexuella läggning medan 15-årige Victor är mobbad och leker med Snurra, som är den lille akrobaten som finns på bokens framsida. Ibland blir det lite för många perspektiv. Emellanåt dyker det upp avsnitt där historien får en "jag" som är Tom. Jag tror att boken hade vunnit på att istället ha Anna eller Victor i centrum för berättelsen.

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte ungefär likadant som dig, det blev lite för mycket med att ha alla personernas problem genom hela boken.

    SvaraRadera