tisdag 22 september 2015

Blot

Titel: Blot
Författare: Håkan Östlundh
Förlag: Månpocket (2008/2014)
Antal sidor: 344

Jag har läst Håkan Östlundhs bok Blot. Han lär vara en mycket uppskattad författare, men jag och boken kom tyvärr inte överens.
En ambulanshelikopter flyger över Östersjön med kriminalpolis Fredrik Broman, som har en svår skallskada. Två veckor tidigare har två människor hittats mördade på ett bestialiskt sätt på en gård i Levide på Gotland. Husets ägare, Arvid Traneus, har nyligen kommit hem från Japan. Polisen utgår först från att Arvid är den slaktade mannen, men det visar sig att mordoffret är Arvids kusin.
Det är mycket folk inblandade i boken, och många av dem heter Traneus. Jag känner ibland att jag inte förmår hålla isär alla personerna. Dessutom förstår jag inte vitsen med att vi genom boken får uppdateringar om hur tillståndet är för Fredrik Broman. Det tillför inget till historien.
Genom hela boken är det ett namn som hela tiden återkommer, och jag väntar otåligt på att få veta sambandet mellan den personen och intrigen. Men jag får vänta förgäves. Personen tycks ha spritts ut genom hela boken utan någon rimlig orsak.
Så tyvärr. Även om intrigen inte var så dum, det måste jag erkänna, så kändes boken som en besvikelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar