torsdag 4 februari 2016

Kvinnoalfabet - S

Kvinnoalfabetsutmaningen från enligt O fortsätter. Nu är det dags för bokstaven S. 

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på S.
Här gick givetvis min första tanke till Selma Lagerlöf, men henne hade jag med på L. Så det får bli en annan värmländska. Inger Sandberg, som tillsammans med maken Lars skapat figurer som Spöket Laban och Pulvret.
2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på S vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Izabella Scorupco. Hon är inte bara vacker, utan även en talangfull skådespelerska. Hon hade exempelvis den kvinnliga huvudrollen i Micke och Veronica.
3. Vilken kvinna på S, död eller levande, tycker du borde få mer uppmärksamhet?
Fransyskan Sarah Bernhardt (1844-1923) var synnerligen mångsidig. Skådespelerska på teatrar runtom i Europa och gjorde filmdebut redan 1900! Hon var även teaterdirektör. Som en liten kuriositet kan nämnas att hon fick ett utomäktenskapligt barn med prinsen av Ligne. Hon besökte även Sverige och fick av Oscar II motta medaljen Litteris et Artibus. (Varför hon har fått ett bakverk uppkallat efter sig har jag inte en aning om.)
4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på S har du ännu inte utforskat?
Jag har aldrig läst något av Signe Björnberg, en av Sveriges mest produktiva författare. Hon använde signaturen Sigge Stark och skrev mängder av böcker, som ansågs hålla låg kvalitet, men som älskades av läsarna.

13 kommentarer:

 1. Svar
  1. glömde, Signe Björnberg skrev jag ju om nyss: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2015/12/en-beromd-varmlandsk-forfattare.html

   Radera
  2. Ja, den är god :)
   Nu har jag läst vad du skrev om Sigge Stark. Sorgligt att förlaget utnyttjade hennes godtrogenhet. Finns hennes böcker på värmländska bibliotek säger du? Det förvånar mig för jag vet att Stadsbiblioteket i Karlstad vägrade köpa in dem av kvalitetsskäl.

   Radera
 2. Sigge Stark läste jag mycket i min ungdom. Väldigt speciella böcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror hustrun har nån Sigge Stark-bok i hyllan. Måste nog läsa nån av dem.

   Radera
 3. Sarah Bernhardt hade platsat hos mina kvinnor också idag, men nu blev hon precis utanför.

  SvaraRadera
 4. Sigge Stark fanns möjligtvis som storstilsböcker och/eller i boken-kommer-sortimentet på biblioteken. tror inte att jag läst något av henne. i mars ska jag gå på ett föredrag med professor Yvonne Leffler från Gbg som berättar om henne

  SvaraRadera
 5. Inger Sandberg är ju så duktig. Spöket Laban och Labolina :). Hon skrev ju med sin man om Tummen också. Jag älskade Tummen. Han gjorde comeback som kramdocka för några år sedan. Nostalgitripp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De böckerna kommer att leva länge. I Rottnerosparken utanför Sunne finns förresten Lilla Annas park.

   Radera
 6. Inger Sandberg ja! Böcker från barndomen. Och fortfarande poppis hos mina två små.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böckerna är egentligen inte så märkvärdigs, men barn älskar dem.

   Radera