onsdag 10 februari 2016

Tisdagsutmaning - Dina hjältar och hjältinnor

Jag är en dag sen med att svara på tisdagsutmaningen hos Kulturkollo, men det får gå ändå. Lotta ställer veckans fråga:

1. Berätta om en hjälte eller hjältinna du ser upp till.
2. Vilken var din första hjälte eller hjältinna! Kan det ha varit Bamse? Eller din mormor? Eller din ridlärare? Stålmannen? Eller fröken i första klass??? Berätta!
1. En riktig hjälte är den katolske prästen Maximilian Kolbe (1894-1941). Han blev internerad i Auschwitz 1941, bland annat därför att han hade gömt judar.
Under sommaren hade en fånge lyckats fly, och straffet blev att tio fångar skulle dö svältdöden. En av de tio som blev utsedda att ta emot detta straff skrek: "Hur ska det gå får min fru och mina barn? Nu får jag aldrig se dem mer!"
Då bad fader Maximilian att få ta mannens plats, vilket han fick. De tio placerades i en jordkällare. Där sjöng präster psalmer och gjorde vad han kunde för att hålla modet uppe på de nio medfångarna.
En efter en av de tio fångarna avled. Efter två veckor var bara Kolbe och tre andra kvar. De dödades då med giftinjektioner.
1982 helgonförklarades Maximilian Kolbe av påven Johannes Paulus II.

2. Som barn var nog Fantomen en hjälte. Denna piraternas nemesis, som hade skapat fred mellan djungelstammarna och som bekämpade pirater var i världen de än kunde finnas.
Fantomen som har tio tigrars styrka och som är hård mot de hårda :)

8 kommentarer:

 1. Fantomen! Honom gillade jag i min ungdom :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och tänk att djungelfolken och piraterna tror att han är 400 år ;)

   Radera
 2. En fantastisk man, denne Kolbe! Och Fantomen gillade jag verkligen när jag var i tonåren - min lillebror prenumererade på Fantomentidningen och jag slukade alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolbe ser oansenlig ut, men vilken gigant han var i det fördolda.

   Radera
 3. Så häftigt att du också valde Kolbe. Blir genast nyfiken: är du katolik (du behöver inte svara om du inte vill ☺)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är jag inte, men man kan väl säga att jag har en katolsk längtan. Det är en kyrka som har förstått detta med helighet. Svenska kyrkan ägnar sig mer åt trevlighet. Enda problemet är väl att jag har lite svårt med detta att be till Maria och helgonen. Det behövs ingen mellanlänk mellan människor och Gud.

   Radera
 4. Det är en anledning till att jag gillar katolska kyrkan: vördnaden inför det heliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när man går in i Peterskyrkan känner man att man är på en helig plats. Kan inte påstå att jag känner det i en vanlig svensk stadsdelskyrka.

   Radera