måndag 29 februari 2016

Tematrio - Uppväxtskildringar

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om uppväxtskildringar. Så här skriver Lyran: Just nu lyssnar jag till Ängeln på tredje trappsteget av Frank McCourt, en alldeles eländig irländsk uppväxtskildring. Och sådana finns det gott om i litteraturen, både (själv)biografiska och fiktiva. Jag har alltid läst och uppskattat barndomsskildringar och det var svårt att begränsa sig till endast tre böcker denna vecka. Men jag hoppas ändå att ni kan ge tips på fler. Berätta om tre bra barndomsskildringar (de behöver inte vara eländiga)!


Jeanette Wintersons bok Det finns annan frukt än apelsiner får bli mitt första val.
Boken ska, om jag förstår saken rätt, vara självbiografisk. Jess växer upp i en adoptivfamilj, där mamman är synnerligen aktiv och bestämd pingstvän. Jess är hennes stora hopp. Flickan ska bli missionär. Uppstår det några konflikter, kan man ju alltid ta en apelsin...
Allt går dock inte som man har tänkt sig. Jess inser att hon är lesbisk och inleder ett förhållande med en annan ung flicka. När församlingen får veta detta, fördöms hon och pastorn och de äldste vill att hon ska bekänna och ångra sina synder.


Göran Tunströms Prästungen är väl värd att läsas. Där skildrar författaren sin uppväxt i Sunne.
Göran Tunström var nämligen son till en präst. I boken följer man den unge pojken, som växer upp i den lilla köpingen. En varm och humoristisk skildring, men han berättar även hur allt blir förändrat när fadern dog.
I Sunne finns en gata som heter Tunströms väg. Då levde fortfarande författaren och man brukar inte uppkalla gator efter levande personer. Men kommunen visste på råd. Man sade att gatan var uppkallad efter prästen Tunström.
Göran Tunström var med när gatskylten avtäcktes, och det var faktiskt jag också. Jag arbetade då på lokaltidningen Fryksdals-Bygden.


Till sist Torgny Lindgrens roman Ormens väg på hälleberget.
Romanen, som är ganska kort, rymmer mycket elände. Huvudpersonen Janis morfar förlorar äganderätten till sin gård till handelsmannen. För att kunna betala arrendet, tvingas Janis mor att betala handelsmannen med sin kropp. När handelsmannen dör, tar hans son över, i alla avseenden. Sedan Janis mor blivit äldre och mindre attraktiv, får dottern Eva (handelsmannens halvsyster) ta över "betalningsansvaret." Efter hennes död, blir det Janis hustru Johanna som utnyttjas.
Idel elände sålunda, men boken är ändå intressant, och den är ju faktiskt Torgny Lindgrens genombrottsroman.
"Tre ting äro mig förunderlige, och det fjerde vet jag icke: Örnens väg i vädret; ormens väg på hälleberget; skeppets väg midt i hafvet; och en mans väg till ena pigo."  (Ords 30:18-19)

22 kommentarer:

  1. Tunströms bok blir jag nyfiken på. Tack för tips!

    SvaraRadera
  2. Vilken bra trio, Winterson glömde jag...

    SvaraRadera
  3. jättefin trio! Winterson är ju lysande och det är förresten de båda andra också vid närmare eftertanke

    SvaraRadera
  4. Har läst Winterson, men har glömt det mesta... Fast runt 20 år senare kan väl det vara förståligt?

    SvaraRadera
  5. Fin trio! Alla böckerna har jag funderat på att läsa, alltid kul att bli påmind.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland behöver man en liten puff ;)

      Radera
  6. Å, Winterson, det var ett bra val!

    SvaraRadera
  7. Har inte läst någon av dem, men jag är väldigt nyfiken på Jeanette Winterson.

    SvaraRadera
  8. Lustigt det där med gatunamnet, Tunströms bok verkar intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han dog alldeles för tidigt. Tänk så många fina böcker han aldrig hann skriva.

      Radera
  9. De där böckerna har jag inte läst, ännu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är olika, men väl värda att läsa.

      Radera
  10. Jamen, Jeannette Winterson, varför fick inte hon komma med i min trio?

    SvaraRadera
  11. Jag älskar Jeanette Winterson, men har inte läst Det finns annan frukt än apelsiner. Lite konstigt att inte ha läst sin favoritförfattares mest kända bok :)

    SvaraRadera