tisdag 1 mars 2016

Veckans utmaning - Lyft på skämskudden

Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo. Så här skriver Fanny: Vad är din skämskuddekultur? Vilka böcker sätter du inte upp på läst-listan eller som halvt göms i bokhyllan? Vilka TV-serier kan du absolut inte missa, men som du inte direkt pratar om när andra vill ha tips? Vilka filmer kan du inte låta bli att gilla, trots att du vet att det egentligen finns så mycket "bättre"?

När jag var yngre (men inte barn) var jag väldigt förtjust i Edgar Rice Burroughs' böcker om John Carter. John Carter transporterade sig på något mystiskt sätt till planet Mars, där han träffade på märkliga figurer att slåss mot.
Jag tror att han fick ihop det med en prinsessa från Mars, som lade ett ägg från vilket deras barn kläcktes.
Egentligen otroligt fåniga historier, som aldrig borde ha tryckts.
För några år sedan gjordes en film baserad på dessa berättelser. Den blev ett totalt fiasko. Förlusten blev visst 200 miljoner kronor.

Pretty woman är en film som jag kan se hur många gånger som helst, och jag blir alltid lika förälskad i Vivian Ward gestaltad av den gudomliga Julia Roberts.
Men egentligen är det ju en helt förfärlig historia. Ung, prostituerad flicka plockas upp av en stenrik affärsman. Efter en vecka ska de skiljas åt, men Vivian inser att hon har förändrats. Hon kan inte återgå till sitt gamla liv.
Edward Lewis (Richard Gere) vill fortsätta träffa henne då och då, men det vill inte Vivian. Hon vill ha sagans slut, då hon räddas av prinsen.
Och till slut åker han till hennes hem och friar. Den lyckliga horan har fått sin prins.
Ja, ni förstår! Inte direkt ett budskap jag vill ge mina döttrar, och ändå så ser jag filmen. Igen och igen.14 kommentarer:

 1. Man måste få tillåta sig att drömma och försvinna bort i tramsiga fantasier. Det är helt okej. Jag tycker inte din skämskudde dolde särskilt skamliga saker :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väl alltför rättrådig ;)

   Radera
 2. Okej, jag kan köpa att Pretty Woman inte är det bästa alternativet att berätta om för sina barn. Det är ju inte det framtidsjobb de ska drömma om. Bli prostituerad och hitta drömprinsen. Tur att det finns saker en kan välja att inte berätta om :).

  SvaraRadera
 3. Pretty woman är den enda filmen jag kan mer eller mindre utantill..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med Richard Gere och Julia Roberts i samma film finns det ögongodis för alla!

   Radera
 4. Pretty Woman har jag också sett ett antal gånger.

  SvaraRadera
 5. Jag ÄLSKAR Pretty woman - såg den i vintras och tycker ändå den håller. Okej, det är dåligt med prostituerade - men både Vivian och Edward förändras ju av den där veckan, inser att de inte trivs i sina liv. Och Vivian är ju stark - hon säger nej om det inte är på hennes villkor. Så jag tycker inte att Pretty woman är något att skämmas för! :)

  SvaraRadera
 6. Visst är Pretty woman härligt politiskt inkorrekt, det är ju det som gör den så fantastisk :) Jag har sett den många gånger jag också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte tänkt på det. Lite som att beställa en negerboll på kaféet alltså ;)

   Radera
 7. Jag vet inte hur många gånger jag sett Pretty Woman... På senare tid har jag reflekterat över vilket bisarrt budskap det är. Men jag älskar den ändå :-) Man kan ju också se det som att budskapet är att det är det inre som räknas, oavsett vad omgivningen tycker.

  SvaraRadera