fredag 4 mars 2016

Bokbloggsjerka 4-7 mars

Bokbloggsjerka i regi av Annikas Litteratur- och kulturblogg. Den fråga som ställs den här veckan kommer från KajsaLisa:
Vad tycker ni om bokrean? Har den spelat ut sin roll, eller ännu värre har bokhandeln spelat ut sin roll, med internethandel och läsplattor? Berätta gärna också om reafynd ni gjort.

Jag gillar bokrean. Visst är det väl uträknat av handeln. Man nytrycker en massa böcker och låtsas att det är förstaupplagan som man sänkt priset på. Men än sen? Jag får boken billigare än om jag hade köpt den när den kom ut, så jag klagar inte.
Så bokrean har nog inte spelat ut sin roll. Den drar in en massa pengar. Bokhandeln är jag mer oroad för. Jag ÄLSKAR att gå in i en bokhandel och köper gärna mina böcker där. Men sorgligt nog verkar branschen vara på väg att konkurrera ut dem, och många bokköpare hjälper till. Jag talade med en bokhandlare, som berättade att det ofta hände att folk kom in i affären och ville ha råd och tips. Sedan fotograferade de boken och gick hem och beställde den på nätet. Fortsätter detta så försvinner nog bokhandeln. Då får vi ingen kompetent personal att rådfråga och vill man bläddra i böckerna i förväg får man gå på en stormarknad, där endast de bäst säljande böckerna ligger travade.
Usch, så negativ jag låter. Men jag VILL verkligen att bokhandeln ska finnas kvar!
När det gäller vilka böcker jag köpt på rean så hänvisar jag till mitt blogginlägg här.

34 kommentarer:

 1. numera är det förstaupplagor - speciella reaupplagor har nog försvunnit.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig; jag är också negativ. Men jag gör allt jag kan för att utnyttja den lokala bokhandeln så mycket det går och min ekonomi tillåter. För hellre går jag ju kring i en riktig fysisk bokhandel än handlar på nätet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, atmosfären i bokhandeln är speciell.

   Radera
 3. Jag värnar om min bokhandel på orten. Har till och med lite svårt att handla böcker i matbutiken. Ska vi ha kvar bokhandlarna måste vi nog var köptrogna.
  Törs inte räkna alla böcker jag köpt den senaste tiden.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, utan kunder som handlar dör affären.

   Radera
 4. Jag sponsrar gärna den fysiska bokhandeln, men tyvärr så sätter min ekonomi gränser och med de priser de har där så... Det är ju på bokrean man har råd att handla där :)

  SvaraRadera
 5. Det är något speciellt med bokhandlar. Men även om jag har råd så köper jag inte inbundna böcker för 220 - 250 kr som bokhandeln ofta tar för de nyaste. Jag väntar till bokrean eller pocketupplagan. Eller lånar den på biblioteket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min ekonomi gör att jag gärna väntar till bokrean. Men jag försöker ursäkta mig med att bokhandeln nog tjänar pengar under rean ändå.

   Radera
 6. Vår ena bokhandel i stan där jag bor stänger nu eftersom de inte säljer tillräckligt. Visst är det synd men när en bok nästan är 100 kronor billigare på nätet så är det inte konstigt om folk handlar online i stället. Tyvärr det är jättetråkigt men vad ska man göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde kanske finnas riktpris på böckerna som näthandeln inte får gå under. Men det är kanske inte möjligt.

   Radera
 7. Fast allt kan nog inte förklaras med konkurrensen från nätbokhandeln - en del av skulden får nog i alla fall vissa av de fysiska bokhandlarna ta på sig, det finns en del som bokhandlarna själva kan bli bättre (och då menar jag inte bara priset) på så att de drar till sig kunder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blir jag nyfiken. Har du några speciella tips?

   Radera
 8. Jag hoppas verkligen bokhandlarna får vara kvar, fy så trist om det bara gick att handla på nätet.

  SvaraRadera
 9. Dyrt och dyrt, är det inte frågan om prioritering?
  Vad tycker jag det är värt att köpa en bok?
  Kan jag avstå något annat för att köpa min bok?
  Givetvis finns alltid en gräns.

  SvaraRadera
 10. Jag tror också att bokrean kommer att leva kvar ett bra tag till, och att få klämma och känna på böcker i den fysiska bokhandeln vill man då verkligen ha kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst. Näthandeln kan inte erbjuda den känsla man får när man kommer in i en bokhandel, ett antikvariat eller ett bibliotek. Men det är nog inte alla som känner så.

   Radera
 11. Ägaren till bokhandeln här i stan berättade samma sak om fotograferingen. Vansinnigt fräckt! Jag försöker handla en del i bokhandeln, jag vill ju ha den kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del vill både ha kakan och äta den.

   Radera
 12. Man kan verkligen hoppas att de fysiska bokhandlarna finner utvägar för att kunna överleva även på små orter. Är verkligen inte detsamma att gå på bokrea vid coop och ica, men snart undrar man om det inte till sist bara är det som blir kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utvecklingen på detta område tycks tyvärr inte gå i den riktning vi önskar.

   Radera
 13. Jag skulle aldrig gå in i en bokhandel och fråga om råd och sedan fotografera boken, fy va gräsligt beteende. Då skulle jag köpt boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte heller göra så. Jag hade till och med lite dåligt samvete när jag frågade efter en äldre bok som var utgången och sa att den kanske fanns på Bokbörsen. Men då sa de att de själva brukade rekommendera Bokbörsen när en bok inte gick att få tag på.

   Radera
 14. Nej men usch vilken hemsk väg det tagit..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland var det bättre förr.

   Radera
 15. Jag vill också ha de fysiska bokhandlarna kvar. De kan ha en chans om de hittar sin nisch. Bra exempel är bokhandeln i Eksjö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter intressant. Eksjö är väl inte alltför stort kan jag tänka.

   Radera
 16. Själv handlar jag där till normalpris också så dom får lite support.

  SvaraRadera
 17. Jag lånar många böcker på biblioteket eller köper på loppis, så det är sällan jag besöker en bokhandel. Jag gillar däremot att få känna och klämma lite innan jag köper och när det gäller svenska utgåvor kommer de ofta från bokhandlarna. Engelska titlar är tyvärr inte något som många handlare håller inne med, särskilt inte när det kommer till mindre kända eller mindre "värda" genrer. Då blir det istället Adlibris eller Amazon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, finns inte boken i bokhandeln så får de skylla sig själva.

   Radera