måndag 21 mars 2016

Tematrio - Påsk

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om påsken. Det är en repris från förra året. Så här skriver Lyran: Häxor? Harar? Godis? Deckare? Påskens händelser i Jerusalem? Bröllop (ja, vi firar faktiskt 30 år som gifta på påskafton) eller något annat påskigt? I år är påsktrion helt valfri. Berätta om tre filmer, böcker, godissorter, traditioner ni på något vis förknippar med påsken.

Förra året svarade jag Fågel Rödbröst av Selma Lagerlöf, Barabbas av Per Lagerkvist och Scorceses film Kristi sista frestelse, så jag får väl hitta på något annat den här gången.

Jesus från Nasaret är en miniserie som visats flera gånger. Där får vi följa Jesus, från bebådelsen till döden och uppståndelsen. Den följer evangeliernas berättelser och är mycket bra.

Jag lär få jobba på skärtorsdagen och därefter måste vi nog handla. Annars tycker jag att det är en väldigt fin upplevelse att gå på skärtorsdagsmässa. Efter mässan kläs altaret av. Inga ljus, blommor eller dukar får ligga kvar. Dock kan ett eventuellt krucifix stå på altaret. På långfredagen spelas det inte på orgeln och altaret är "naket" under denna sorgeperiod. På påskdagen är altaret åter smyckat, för den dagen är kyrkans viktigaste dag.

När barnen var små gick de runt på påskafton utklädda till påskkäringar och knackade på hos grannar och lämnade påskbrev. I utbyte fick de godis. Nu får vi ladda med godis när andras barn kommer till oss.

18 kommentarer:

 1. jo, viktigt att komma ihåg även varför vi firar påsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir gärna mer ägg än funderingar över påskens budskap.

   Radera
 2. Påskkäringar brukar det dyka upp framför vår dörr också.

  SvaraRadera
 3. vissa saker känns verkligen viktigare än andra. Glad Påsk!

  SvaraRadera
 4. Jag tycker det varit dålig med påskkärringar på sista tiden. Vi får hoppas det kommer några i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland kan minskningen bero på att området har blivit "äldre". På gatan där min mamma bor bodde det massor av barnfamiljer när vi flyttade dit. Idag bor det mest gamlingar där.

   Radera
 5. En bra sak med att bo i en stuga långt ute på landet är att inga påskkäringar hittar hem till oss! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är gulligt med små påskkäringar.

   Radera
 6. Jag håller nog med Sanna i den här frågan, dock bor vi inte i en stuga ute på landet, men vi har portkod. Och titthål i dörren :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påskkäringar är välkomna hem till mig. Däremot inte de där halloweenspökena som hotar att ställa till med nåt om jag inte ger dem godis.

   Radera
 7. Påskkärringarna kanske blivit mer urbaniserade? Här ute på landsbygden lyser de numera med sin frånvaro. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kanske behöver väl utbyggd fiber o wi-fi för att kvastarnas navigeringsinstrument ska fungera ;)

   Radera
 8. Vi ser nästan aldrig till påskkärringar längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske skiljer sig mellan olika delar av landet.

   Radera
 9. Jag brukade gå och vara påskkärring hos min morfar när jag var liten. Det var mysigt :) Det är en trevlig tradition :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns det inte från min egen barndom, men mina döttrar har gått påskkärringar.

   Radera