fredag 27 maj 2016

Bokbloggsjerka 27-30 maj

Bokbloggsjerka i regi av Annikas Litteratur- och kulturblogg. Så här lyder veckans fundering som handlar om musik i kombination med böcker:
Har en av dina favoritartister kommit ut med en bok som du tycker att vi ska läsa? (För mitt vidkommande är jag ruskigt nyfiken på boken om Paul Stanley från Kiss). Kan du ge exempel på en bok som har en stark koppling till din favoritgenre? Envisas en av dina favoritförfattare med att "spela" musik i böckerna som du inte alls gillar? Eller....?

Det där tyckte jag var svårt. Ska jag följa de specifika frågorna, så har jag nog inte mycket svar att komma med. Men jag gör som jag alltid gör i sådana lägen - fuskar lite ;)


Turligt nog för mig kommer ju de flesta stora författare från Värmland (Fniss) Så jag väljer Göran Tunströms roman Juloratoriet.
Boken handlar (bland annat) om att Solveig hastig omkommer, vilket maken bevittnar. Detta gör att han går in i en fantasivärld. Han börjar brevväxla med en kvinna i Australien och blir efter hand alltmer övertygad om att hon är hans döda hustru.
Bachs Juloratorium spelar en viktig roll i boken, genom att musikens betydelse för karaktärerna framhålls av författaren.

18 kommentarer:

 1. väldigt bra bok! otroligt vacker oratorium!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken anses vara en av Tunströms absolut främsta.

   Radera
 2. Den har jag inte läst, men tror jag har den hemma.

  SvaraRadera
 3. Det där var väl inte fusk? Nu vet jag ju inte om Bachs Juloratorium har en stark koppling till din favoritgenre, men hela frågeställningen avslutas ju med ett rungande Eller? så man kan nog svara ungefär vad man vill :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tänkte nog så jag också :)

   Radera
 4. Det låter som en intressant bok!

  SvaraRadera
 5. Jag lyssnade på Juloriatoriet när jag körde bil och var så trollbunden att jag körde långsammare och långsammare för att kunna lyssna mer. Bra tolkning av frågan :)

  SvaraRadera
 6. Bra val som jag verkligen inte kom på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig var det tvärtom. Jag kom inte på någon annan :)

   Radera
 7. Åh just ja. Vad jag tyckte om den boken!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mycket bra författare som tyvärr dog alldeles för tidigt.

   Radera
 8. Vilken bra koppling du hittat. Blev sugen på att läsa den!

  SvaraRadera