måndag 9 maj 2016

Tematrio - Fest

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om fest. Så här skriver Lyran: Idag vill jag fira min mammas födelsedag, trots att jag inte längre kan göra det tillsammans med henne. Födelsedagar och annat firas ju rätt ofta i böckerBerätta om tre böcker där man firar något; en födelsedag, en speciell händelse eller högtid eller något annat.

Det är samma tematrio som den 4 maj förra året, så jag får anstränga mig att komma på andra böcker än dem jag valde då.

Den första boken får bli John Grishams Julfritt. Egentligen handlar den ju om ett par som inte vill fira jul, men den handlar väldigt mycket om julfirande.
Det här året har paret Kranks dotter Blair åkt iväg till ett långvarigt projekt i Sydamerika och Luther och Nora ska därför för första gången fira jul ensamma. Då börjar revisorn Luther Krank fundera. Hur mycket kostade julfirandet året innan? Över 6000 dollar! Detta ger honom en idé, som han även får med sig hustrun på. Tänk om man kunde hoppa över julen och istället lägga pengarna på en härlig kryssning i Karibien. Sagt och gjort, de beställer sin resa, och tackar nej till alla julfester och annat. Att avstå från julen visar sig dock lättare sagt än gjort.

Sedan väljer jag Jonas Jonassons bästsäljare Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.
Den handlar om Allan Karlsson, som på sin hundraårsdag rymmer från "hemmet". Därefter får man följa hans tokiga färd på rymmen, samtidigt som vi genom tillbakablickar får veta vad han har gjort under sin levnad. Och det är inte lite! Det är inte många världshändelser som skett under 1900-talet utan att Allan Karlsson har varit inblandad.

Camilla Läckbergs bok Mord och mandeldoft gavs ut 2013, när hon firade tioårsjubileum som författare. I boken finns en kortroman med titeln Snöstorm och mandeldoft.
Polisen Martin Molin följer högst motvilligt med sin flickvän Lisette till en ö där de ska fira jul tillsammans med hennes släkt. Det visar sig att mycket kretsar kring farfar Ruben, som är miljardär. Han är sjuklig, men hjärnan är skarp och han genomskådar sina släktingar, som fjäskar kring honom i förhoppning om att få ärva hans förmögenhet. 

18 kommentarer:

 1. hur kunde du komma ihåg kalasandet från förra året? jag måste se vad jag svarade då. om jag svarade

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Det kalasas nog en hel del i böckerna, men man får rådbråka sin hjärna ;)

   Radera
 3. Julfritt blir jag nyfiken på trots att jag inte brukar vara speciellt förtjust i Grishams böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är väldigt amerikansk, men den har sina poänger.

   Radera
 4. Jag mindes inte att det var samma tema förra året, så vad mig anbelangar hade du kunnat kopiera inlägget rakt av.
  Det var svårt att inte fastna i julfirande, tyckte jag, och ser att du har brottats med detsamma. Jul firar man i många böcker, men hur ofta firas födelsedagar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förra gången hade jag Nobelfesten, en studentfest och ett hejdundrande smörgåsbord, så det var lite svårare att variera den här gången :)

   Radera
 5. Inte läst någon av dessa. Men jag blir tvungen att kolla vad jag svarade förra året, om jag svarade.

  SvaraRadera
 6. Julfritt har jag inte läst än, men jag fick min mammas exemplar tidigare i år. Har planer på att läsa den i jul så kanske får den vara med nästa år om detta tema kommer tillbaka då :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog en sådan bok som riskerar att dyka om i skilda temata :)

   Radera
 7. Jag har läst allihopa, bra trio

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då måtte vi ha samma konstiga blandade smak :D

   Radera
 8. Jag har bara läst just Mandeldoft-novellen i samlingen, men upptäckte att den finns i sin helhet så jag ska läsa den igen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar novellsamlingar. Jag borde skaffa fler.

   Radera
 9. Hundraåringen finns med även i min trio. Ur Läckbergs novellsamling har jag bara läst novellen som heter En elegant död.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste inte att Läckbergs noveller hade publicerats "var för sig"

   Radera