lördag 21 maj 2016

Gloria

Titel: Gloria
Författare: Åsa Hellberg
Förlag: Forum (2016)
Antal sidor: 348

Gloria är Åsa Hellbergs sjätte bok och hennes femte feel good-roman. Hon har tidigare skrivit Casanovas kvinna, Sonjas sista vilja, Sonjas hemlighet, En liten värld och Toscana tur och retur.

Den här boken handlar givetvis om en kvinna som heter Gloria. Hon har panik. Hon är Stockholmsoperans mest självlysande stjärna men du ska hon repetera Carmen - mot sin gamla kärlek Dominic. Han, som lämnade henne för att göra internationell karriär, är tillbaka. Gloria inser att det kommer att påverka hennes behagliga liv på ett sätt hon inte alls planerat för. Som 53-årig sångerska borde hon tänka på pension snarare än på passion.

I början tyckte jag att boken var lite seg. Det var släktingar och operastjärnor om vartannat och jag hade svårt att ta till mig historien. Men ju mer jag läste, desto mer fast blev jag. De många trådarna binds ihop på ett övertygande sätt och denna roman innehåller kärlek, sex, avund, humor och det nesligaste förräderi. Sålunda allt som man kan förvänta sig av en bok i denna genre. Ju längre in i boken jag kom, desto svårare var det att lägga den ifrån sig den  på kvällen när jag skulle sova.

Ramen i boken är som sagt operaföreställningen Carmen. Boken gör mig väldigt nyfiken på denna kända opera, som jag aldrig sett. Jag måste gå och se den vid något tillfälle.

Om jag ska säga något negativt, så skulle det möjligen vara att boken kunde ha korrekturlästs lite bättre när det gäller språket. På sidan 285 står: "...han ville inte göra varken sig själv eller någon annan illa." Dubbla negationer får mig att vissna lite. Eller meningen på sidan 83: "...hon och Kit var tillbaka på ruta ett istället för tvärtom." Vad är tvärtom till ruta ett? Det är för övrigt alltid bra att kunna skilja mellan "ensam" och "själv".

Detta är dock endast lite smågnäll från en hopplös språkpuritan. Det är nog jag snarare än författaren som har problem ;)

Sammanfattningsvis kan jag bara säga en sak: Gloria är Åsa Hellbergs bästa roman!

Kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 1: Läs en bok som publicerats 2016.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Det är jag som ska tacka för en bra bok. Jag har legat och småmyst i sängen den senaste veckan med Gloria ;)

      Radera