torsdag 19 maj 2016

Veckans ord på E

Linda med bloggen enligt O har  en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är E.

elefant
Här får det nog bli en lite långsökt association. Mikael Bergstrands roman Delhis vackraste händer utspelar sig givetvis i Indien och nog är det väl svårt att tänka sig Indien utan dess elefanter.

engagemang
David Safiers roman Ung i ghettot handlar om unga judar i Warszawa under andra världskriget som gör uppror mot nazisterna. När de flesta resignerar visar dessa ungdomar på ett otroligt engagemang trots hopplösheten.

envishet
Hela Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit präglas av den envishet som driver Karl Oskar och de andra utvandrarna när de ska skapa sig ett bättre liv i det nya landet.

epidemi
I boken Jag är pilgrimen av Terry Hayes planerar islamisten Saracenen att krossa USA genom att starta en smittkoppsepidemi.

estetisk
Här blev det svårt. Estetik handlar ju om förnimmandet av det sköna. Tunga grejer ;) Men man får ju associera och därför väljer jag Thomas Erikssons bok Bländverk. Inte på grund av bokens innehåll, utan på grund av titeln. Det som uppfattas som estetiskt tilltalande kan ju, vid närmare granskning, vara blott ett bländverk.

8 kommentarer:

 1. Svar
  1. Nåja, det finns ju fler elefanter ;)

   Radera
 2. det var ju bra associationer! Bergstrands bok var jag mycket förtjust i. det estetiska funderar jag lite på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Bergstrands bok var riktigt trevlig.

   Radera
 3. Så sant att envishet är en stor del i Mobergs svit. Det är väl något som måste till för att klara den flytten.

  Bländverk lät intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det måste ha varit en sjusärdeles driftig och envis sort som emigrerade. Vi andra är ättlingar till dem som inte ville/vågade lyfta på rumpan ;)

   Radera
 4. Några böcker jag vill läsa. Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera