torsdag 12 maj 2016

Veckans ord på D

Linda med bloggen enligt O har  en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är D.

dagbok
Den bok som först kommer för mig (och säkert alla andra också) är en som jag skam till sägandes inte har läst, nämligen Anne Franks dagbok. Jag inser naturligtvis att jag borde läsa denna viktiga bok om andra världskriget och om förintelsen, men det har aldrig blivit av. Det måste jag åtgärda.

debut
Gösta Berlings saga är en bok som jag tycker alla borde läsa. Den var Selma Lagerlöfs debutroman. En fantastisk historia om den fallne prästen Gösta Berling och om kavaljerna på majorskans Ekeby.

disciplin
Fänrik Ståls sägner är en nationalistiskt svulstig bok av Johan Ludvig Runeberg. Händelserna utspelar sig under kriget mellan Sverige och Ryssland 1808-09. Och i armén är det väl viktigt med disciplin, eller hur?

djur
Merabs skönhet är en bok av Torgny Lindgren. Där får man sig berättade Lindgrens skrönor från Västerbotten. Vem är då den sköna Merab i Lindgrens bok? Hon är faktiskt en ko, den vackraste man sett. Gabriel har fyra kor. Förutom Merab är det Mikal, Tapenes och Basemat. Inga vanliga konamn här inte. Torgny Lindgren väver gärna in bibliska historier och citat i sina texter, och de fyra namnen är kvinnonamn från Bibeln. Både Merab och Mikal var döttrar till konung Saul. Och kor är som bekant djur.

död
Här slänger jag in en bok av Per Lagerkvist - Ahasverus död. Det var längesedan jag läste den, så jag minns inte så mycket av den, men Ahasverus ska vara namnet på den vandrade juden. En jude som inte lät Jesus vila sig mot hans hus under dennes golgatavandring. Enligt legenden ska Jesus då sagt att Ahasverus skulle fortsätta att vandra på jorden till dess Jesus återvänder.

6 kommentarer:

 1. klassiker för hela slanten! kan inte bli bättre!

  SvaraRadera
 2. Det var gamla godingar allihop. Lagerlöfs debut är ju en riktig mustig värmländsk berättelse. Tänker att de kan ju göra en nyinspelning med Mia Skäringer som majorskan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mia Skäringer som Majorskan har jag aldrig tänkt på. Jag ser bara Margareta Krook framför mig i den rollen.

   Radera