torsdag 26 maj 2016

Veckans ord på F

Linda med bloggen enligt O har  en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är F.

fakta
Fru Petrovas sko. En rysk spiontragedi i 50-talets Australien av Wilhelm Agrell är en verklighetsbaserad historia om paret Petrov, två sovjetiska underrättelseofficerer, som hoppar av i Australien. Historien bygger sålunda på fakta och ger en skrämmande bild av det sovjetiska förtrycket och dess följder för enskilda människor. Inte ens en underrättelseofficer kan känna sig säker.

farhåga
Floden mellan bergen av Ngugi Wa Thiong'o beskriver hur två gikuyustammar i Kenya under den brittiska kolonialtiden strider sinsemellan om värdet av gamla traditioner kontra det nya västerländska inflytandet. Det finns de som gärna vill ta emot den kunskap som kolonisatörerna för med sig, men samtidigt finns en farhåga att de gamla traditionerna ska utplånas.

frihet
Upprorets dagar av Sture Källberg är en roman om Ungernrevolten 1956. Några naiva utländska ungdomar med kommunistiska ideal får uppleva hur Sovjetunionen med våld slår ned arbetarnas uppror. Intressant skildring av en författare som faktiskt var där när det hände. Folket kämpade för frihet, men förtrycket vann.

fylla
Det får bli Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Den handlar om en man som ska fylla hundra år, men bestämmer sig för att rymma från alltsammans. 

förälskelse
Här vill jag plocka fram en klassiker, nämligen Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Doktor Glas har inget till övers för Gud och kyrkan, och när en ung vacker kvinna, gift med en vämjelig präst, kommer till honom och beklagar sig, eftersom hon inte vill ligga med maken utan bara med sin älskare, då ställer sig doktorn på hennes sida.
I början handlar det bara om att säga till prästen att  av medicinska skäl låta bli sin unga hustru, men snart börjar doktor Glas fundera över om inte det bästa vore att en gång för alla lösa Helga Gregorius' problem. Vore det så fel om han tog livet av pastor Gregorius och därmed lät Helga bli fri igen? Doktorns förälskelse i Helga Gregorius påverkar naturligtvis hans ställningstagande.
Men har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?

8 kommentarer:

 1. Ngugi Wa Thiong'o borde snart få Nobelpriset. Sture Källbergs bok skildrar något som nog många upplevt. Agrells bok kände jag inte till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av någon outgrundlig anledning fick jag Agrells bok i julklapp av min yngsta dotter 2014. Hade nog aldrig köpt den själv, men nu var jag ju tvungen att läsa den ;)
   Visst vore väl Thiong'o en värdig pristagare! (Dessutom är det alltid kul med en nobelpristagare, vars böcker man läst innan han eller hon får priset...)

   Radera
 2. Vilka intressanta böcker. De tre första är helt nya för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken av Ngugi Wa Thiong'o vill jag särskilt rekommendera!

   Radera
 3. Doktor Glas är en av mina favoriter när det kommer till klassiker. Måste få tummen ur att läsa något av Ngugi Wa Thiong'o. Agrells bok verkar intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar verkligen Thiong'o. Inte främsta favoriten, men mycket läsvärd och intressant med en annan kulturkrets.

   Radera