torsdag 5 maj 2016

Veckans ord på C

Linda med bloggen enligt O har  en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är C.

censur
Det får mig att tänka på Gustaf Frödings fantastiska kärleksdikt En morgondröm. Den publicerades i diktsamlingen Stänk och flikar 1896. Dikten innehåller en vacker beskrivning av ett samlag, men det blev för mycket för somliga. Fröding åtalades, men frikändes. I många utgåvor av Stänk och flikar har just den delen av dikten censurerats.

charm
Jag kan inte låta bli att välja en bok som jag inte har läst, men jag har i alla fall sett författarinnan när hon medverkade i Skavlan. Den tyska författarinnan Giulia Enders har skrivit en bok som på svenska heter Charmen med tarmen. Enders är läkare och boken ska enligt uppgift på ett underhållande sätt beskriva tarmsystemets funktion.

chef
Här väljer jag Hjalmar Bergmans roman Chefen fru Ingeborg. Den handlar om ägaren av ett modevaruhus, fru Ingeborg, och hennes förfall. Den sägs vara ett psykologiskt mästerverk, men tyvärr har nog boken åldrats. Det är ju över 90 år sedan den kom ut.
Jag tyckte ärligt talat att boken var ganska tråkig, och inte blev det väl bättre av alla latinska och franska sentenser som författaren kryddat boken med.
Det fanns nog inte en enda vettig person i boken. Ingeborgs son Kurt älskar sin mamma och kan inte tänka sig att gifta sig så länge mamman lever. (Hur sjukt är inte det?) Men han får ändå ihop det med mammans väninna, en narcissistisk skådespelerska. Ingeborgs dotter Sussi gör inte mycket väsen av sig. Hon är olycklig i största allmänhet. Hennes fästman, Louis de Lorche, är en svag ynkrygg som tycker att "allt är lika bra." Honom förälskar sig fru Ingeborg i. Och så har vi då hembiträdet, Tysta Marie, som går omkring hela dagarna och mumlar för sig själv.

cirkus
Ordet får mig att associera till en annan bok av Hjalmar Bergman - Clownen Jac. Clowner hör ju hemma på en cirkus.
Boken handlar om Benbé, som reser från Sverige för att träffa sin frände Jac Tracbac, känd som clownen Jac. Jodå, de träffas, och vi får lära känna den märklige clownen. Men vad vill egentligen Bergman ha sagt med sin bok. Jac är mest av allt konstig och den föreställning vi får följa är obegriplig.
Boken gavs ut inte långt innan Bergman dog. Han var en tragisk gestalt, och kanske präglas boken av hans livsleda.

citron
Mark Levengoods bok Sucka mitt hjärta men brist dock ej blir mitt val här, och detta på grund av ett avsnitt i boken som lyder som följer:
Jag har inte ett plagg som tål något överhuvudtaget. Frågar jag i affären om denna skjorta kan tvättas i maskin, tittar personalen på mig med fasa och avsky, och jag hör dem tänka: Åk hem till Finland, ondsinta barbar. Nej, kläderna ska helst inte tvättas alls, men om man nu absolut måste, så kanske man kan spraya dem i en lösning av getmjölk från en tibetansk utrotningshotad bergstopp-tacka, eller möjligen gnugga dem rena i armhålan på en nunna.
Jaja. Jag ser på mig i spegeln. Det är som sagt inte så att jag själv heller är helt intakt. Vissa mornar ser jag i sanning ut som om jag skurit citron över ansiktet, och inte kommer det att hjälpa att gnida detta anlete i armhålan på en nunna heller, det skulle bara bli ett fasansfullt liv.

6 kommentarer:

  1. roliga varierande associationer, fiffigt med Fröding, svensk censur handlade ju ofta om hädelse mot kungamakten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, åtalet mot Fröding är nog unikt i svensk historia. I vart fall känner inte jag till något liknande.

      Radera
  2. Det var mycket Bergman hos dig idag.

    SvaraRadera
  3. Åh, jag älskar En morgondröm. Skrev b-uppsats om den när jag läste litteraturvetenskap. Clownen Jac har jag faktiskt inte läst, men jag har i alla fall sett Chefen fru Ingeborg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den B-uppsatsen hade jag velat läsa. Ja, det är en underbar dikt!

      Radera